Najlepsza domowa pizza 0
Najlepsza domowa pizza

Drożdżowy placek z sosem, serem, mięsem i warzywami – kto by się spodziewał, że taki banalny przepis stanie się światowym fenomenem? Pizza jest kulinarnym symbolem Włoch, ale zjemy ją w pizzeriach i restauracjach na całym świecie. Szukasz idealnej pizzy? Zrób ją w domu!

Jak to się zaczęło? Pizza ma swoje początki w starożytności. Mieszkańcy Grecji piekli płaskie chleby, smarowali je oliwą i dodawali zioła. Potrawa przypadła do gustu Rzymianom – tak powstała focaccia. Na pierwszą „prawdziwą” pizzę musieliśmy jeszcze poczekać.

Słowo „pizza” po raz pierwszy padło w X wieku w Neapolu, który uchodzi za ojczyznę tej potrawy. Okrągły placek z ziołami, serem i rybą, z dodatkiem oliwy lub smalcu robił się coraz popularniejszy, przede wszystkim wśród biedniejszych mieszkańców Neapolu. Minęły lata, zanim pizza trafiła do wyższych sfer. Król Neapolu i Sycylii Ferdynand I Burbon, który panował w XVIII wieku, tak lubił pizzę, że przebierał się za zwykłego obywatela i wymykał do pizzerii. Jego następca nie ukrywał miłości do pizzy – zaprosił mistrza piekarskiego do pałacu, żeby pizzaiolo podał pizzę królewskim gościom.

 

Witamy w świecie pizzy Chili24!

 

W 1889 roku Neapol odwiedziła królowa Włoch na Małgorzata. Na jej cześć nadworny piekarz przygotował placek z dodatkami w barwach włoskiej flagi. Tak powstała Margherita, czyli najprostsza pizza z pomidorami, mozzarellą i bazylią.

 

 

Z ulicy na królewski stół – pizza zrobiła zawrotną karierę! Mimo tego klasyczna włoska pizza to wciąż bardzo proste danie. Włosi używają z reguły trzech składników. Pizza wypełniona dodatkami to amerykański wynalazek. Klasyczna włoska pizza – czyli jaka? Trudno odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ każdy rejon Włoch ma swój własny styl. Pizza z Neapolu zajmuje wśród nich szczególne miejsce – trafiła na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO!

 

MĄKA DO PIZZY – PODSTAWA W DOMOWEJ PIZZERII

Przepis na ciasto do pizzy jest prosty – wystarczą woda, olej, drożdże, odrobina soli i cukru oraz mąka. Wybór dobrej mąki może przesądzić o sukcesie. Jaka mąka jest najlepsza do pizzy? Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna, drobno zmielona, bez otrębów, o wysokiej zawartości glutenu – to on nadaje ciastu elastyczność. Mąka do pizzy to tak zwana mąka 00, dobrze oczyszczona, zmielona na bardzo drobny pył, dzięki której ciasto jest miękkie i delikatne w środku oraz chrupiące z zewnątrz.

 

 

Do wypieku pizzy świetnie nadają się też inne typy mąki pszennejmąka pszenna tortowa (typ 450), mąka pszenna uniwersalna (typ 480) oraz mąka pszenna chlebowa (typ 650). Różnicę wyczujemy przede wszystkim podczas wyrabiania. Pizza na „zwykłej” mące pszennej ma inny smak niż zrobiona ze „specjalnej” mąki, ale też jest bardzo smaczna! Mąka orkiszowa również jest dobra do pieczenia pizzy - ciasto będzie bardziej sycące niż to z mąki pszennej. Mąka żytnia to sposób na "zdrowszą" wersję pizzy - ciasto będzie ciemniejsze, ale zyska wyjątkowy smak.

Do ciasta na pizzę potrzebne są drożdże, aby ciasto ładnie wyrosło. Przygotowanie rozczynu na bazie świeżych drożdży zajmuje trochę więcej czasu – alternatywą są drożdże suche, które dodajesz bezpośrednio do mieszanki na ciasto.

 

Specjalnie do pizzy - nasze ulubione przyprawy o dodatki do domowej pizzy.

 

Pizza bez glutenu – jak ją zrobić? Bezglutenowe ciasto na pizzę przygotujemy również na bazie innych mąk, na przykład z mieszanki mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej. Pizza upieczona z takiej bezglutenowej mieszanki też będzie smakować, jednak nie będzie miała struktury charakterystycznej dla tradycyjnego, włoskiego placka. Ciekawym rozwiązaniem, które oszczędza czas i ułatwia pracę, są gotowe spody do pizzy – wystarczy dodać ulubione składniki i wstawić do piekarnika!

 

OLIWA I SÓL NIEZBĘDNE DO PIZZY

W przepisie na ciasto do pizzy nie może zabraknąć oleju, który ułatwi formowanie placka. Bez odrobiny oleju, najlepiej roślinnego, łatwo przesuszyć ciasto. Do pizzy możemy dodać olej ryżowy lub olej sezamowy, ale najlepiej sprawdza się oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która ma wyrazisty smak i bardzo dobrze pasuje do potraw na bazie mąki. Rodzime oleje – słonecznikowy i rzepakowy mają dość neutralny smak i nie dodadzą zbyt wiele do przepisu.

 

 

Po co sól w pizzy? Wbrew pozorom, łyżeczka soli, którą dodamy do pizzy, jest bardzo ważna! Sól wpływa na smak oraz łatwość wyrabiania – ciasto bez dodatku soli będzie się rwać i przyklejać do blatu. Sól pomaga wydłużyć fermentację ciasta, dzięki czemu placek po wyjęciu jest apetyczny i puszysty. Najlepszym dodatkiem do pizzy jest sól mało przetworzona – sól himalajska lub morska.

 

SOS DO PIZZY BARDZO POMIDOROWY

Sos pomidorowy jest najbardziej popularnym dodatkiem do pizzy. Dobra pizza potrzebuje dobrego sosu! Zgodnie ze sztuką powinien być zrobiony samodzielnie ze świeżych pomidorów. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie sosu, wybierz gotowy produkt lub przygotuj sos pomidorowy z pomidorów w puszce. Do tego wystarczy trochę czosnku, oliwy i zioła – bazylia, tymianek i oregano są uniwersalnie dobrym wyborem. W domowej pizzy samodzielnie decydujesz o jakości składników – nie używaj najtańszego koncentratu, przecieru lub ketchupu, wybieraj produkty z jak najwyższą zawartością pomidorów.

 

 

Jakie przepisy na sos warto znać? Łagodny sos śmietankowy przygotujesz na bazie śmietanki i sera. Chcesz wprowadzić do posiłku więcej ziołowych nut? Jako sos do pizzy użyj pesto.

 

DODATKI DO PIZZY – TROCHĘ KLASYKI I SZALEŃSTWA

Na placek do pizzy możesz położyć praktycznie wszystko – nie zawsze będzie to zgodne z tradycyjną sztuką robienia pizzy, ale w swojej kuchni to ty jesteś pizzaiolo. Różne rodzaje serów i mięsa, ryby, owoce morze, warzywa, oliwki, kapary, ananas, żurawina, suszone pomidory, a nawet frytki, ziemniaki lub chipsy – na co masz dzisiaj ochotę?

Mimo wszystko warto znać klasykę, która jest wspaniałym źródłem inspiracji. Ulubiona pizza Włochów to wspomniana już Margherita z mozarellą, pomidorami i bazylią. We Włoszech znane i lubiane są też Marinara z pomidorami, czosnkiem i oregano, Prosciutto e funghi, czyli pomidory z szynką i grzybami, Quatro Formaggi z czterema rodzajami sera, Diavolla z pikantnym salami oraz Capriciosa z pomidorami, mozarellą, grzybami i szynką. Pizza pepperoni łączy w sobie dwa style – z Włoch bierze ser i pomidory, a z Ameryki pepperoni, czyli dość pikantną kiełbasę salami.

 

 

Jaką pizzę jedzą Amerykanie? Pizza z Nowego Jorku do pewnego stopnia przypomina włoską – ma cienkie ciasto i w wersji podstawowej dodaje się do niej pomidory i mozarellę, choć mile widziane są inne dodatki. Nowojorską pizzę wyróżniają chrupiące brzegi. Amerykanie mają także pizzę w stylu chicagowskim, którą pieką w głębokim naczyniu – na dno trafia ser, potem reszta składników, a na górę ciasto. Pizza z Chicago ma bardzo grube ciasto i jest bardzo sycąca. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych lubią pizze „na bogato” - wynalazki takie jak pizza z wołowiną, frytkami i inne wyładowane dodatkami dania to ich zasługa.

Polacy nie gęsi! My również mamy swoje podejście do pizzy. Pizza „po polsku” z reguły ma grube ciasto i można znaleźć na niej składniki takie jak swojska kiełbasa, oscypek, ogórki kiszone, ziemniaki, a nawet kapusta kiszona.

 

Pizza – prosta potrawa, a tyle jest na jej temat do powiedzenia i napisania! Na szczęście zrobienie dobrej, domowej pizzy nie jest trudne. Przygotuj ją w swoim stylu albo zaproś do kuchni rodzinę i znajomych. Wspólne pieczenie pizzy to dobra zabawa!

 

 

Źródła:

  • Aleksander Jaworski, 8 największych grzechów typowej polskiej pizzy – czyli coś Polsko zrobiła z pizzą?, 2014.
  • Karolina Maria Milczanowska, Top 10 – najważniejsze style pizzy. Dwa z nich Was zaskoczą!, 2016.
  • Hanna Ćwiertnia-Laszczyk, Mąka 00 – co ją wyróżnia i dlaczego jest najlepsza do przygotowania pizzy?, 2017
  • Bartek Kieżun, Historia pizzy, 2018.
  • Eleonora Pasetto, Najpopularniejsze, autentyczne włoskie pizze, 2019.
  • Stonerchef.pl, Pizza bez tajemnic, czyli poradnik dla geniuszy i tumanów, 2018.
  • Olga Smile, Sos pomidorowy do pizzy.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium