Lato w słoiku 0
Lato w słoiku

Jak zatrzymać lato na dłużej? Owocowe przetwory to świetny sposób, aby cieszyć się smakami i zapachami lata przez cały rok! Owoce w słoiku są smaczne, a na dodatek pełne witamin i minerałów. Jak przygotować w domu smaczne i zdrowe przetwory?

Owocowe dżemy, konfitury, owoce w syropie – najlepsze są te domowe, do których wkładamy dobrej jakości składniki, a także dużo serca. Robienie przetworów na zimę wymaga czasu i wysiłku, ale w zimne miesiące z przyjemnością sięgniemy do domowej spiżarki po własnoręcznie przygotowane słoiczki.

Domowe wyroby, ładnie zapakowane i opisane, to również dobry pomysł na mały upominek. Wystarczy kawałek materiału, wstążka i sznurek oraz ładna etykieta.

 

JAK KUPIĆ OWOCE NA PRZETWORY

Podstawą dobrych przetworów są dobre owoce. Wybieraj świeże, dojrzałe okazy. Najlepsze są owoce z własnych zbiorów lub pochodzące od zaufanego dostawcy. Produkty z dużych sklepów kuszą ceną, ale nie są dobrym surowcem na przetwory. Dużo czasu spędzają w chłodni, mogą też zawierać pestycydy i inne szkodliwe dodatki.

 

 

Owoce na przetwory nie zawsze muszą być dojrzałe – do zrobienia marynowanych gruszek można wykorzystać delikatnie niedojrzałe okazy, z kolei śliwki i inne owoce na domowe powidła mogą być lekko przejrzałe. Kupione lub zebrane owoce umyj, wysusz i przygotuj jak najszybciej po przyniesieniu do kuchni, żeby nie straciły jędrności.

 

SŁOIKI NA PRZETWORY

Owocowe przetwory możemy przechowywać w szklanych słoikach lub butelkach. Szkło nie może być wyszczerbione. Zwróć też uwagę na nakrętki i wymień te mocno zniszczone i wygięte.

Bardzo ważne – pojemniki na przetwory muszą być czyste. Przed włożeniem owoców, dokładnie wyszoruj i wyczyść słoiki. Pojemniki na przetwory przed użyciem najlepiej wyparzyć we wrzątku, zmywarce lub piekarniku, można też przetrzeć je spirytusem. Zakrętki do przetworów też potraktuj wrzątkiem! Do owocowych przetworów wybieraj mniejsze słoiki.

 

 

GARNEK DO ROBIENIA PRZETWORÓW

Do zrobienia przetworów potrzebujesz garnka – musi być odpowiednio duży i szeroki, aby jak najszybciej wyparować wodę z owoców. Naczynie, w którym przygotowujesz owocowe przetwory nie może mieć rys i zadrapań. Znawcy tematu do przetworów polecają garnek z miedzi. Miedziany garnek rozgrzewa się równomiernie, dlatego łatwiej unikniemy przypalenia owoców.

 

DŻEM DOBRY!

Dobry dżem ma słodki smak i gęstą, żelową konsystencję. Taki efekt to wynik połączenia trzech rzeczy – cukru, temperatury i pektyn. Pektyny to kompozycja węglowodanów, które naturalnie występują w ścianach komórkowych roślin. Rośliny różnią się między sobą zawartością pektyn. Najwięcej znajdziemy w jabłkach i cytrusach, trochę mniej w porzeczkach, morelach czy jeżynach. Truskawki, jagody, maliny i wiśnie mają mniej pektyn – trzeba im pomóc, dodając do dżemu soku z cytryny, cukier żelujący lub pektyny w proszku. Zbyt mało pektyn powoduje, że dżem jest płynny, przy nadmiarze zrobi się twardy.

 

 

KONFITURY, MARMOLADA, A MOŻE POWIDŁA?

Dżem, konfitura, marmolada i powidła – owocowe przetwory różnią się nie tylko nazwą.

Konfitury są gęste i najsłodsze, ponieważ zawierają najwięcej cukru, kilogram, a nawet więcej, na kilogram owoców. Owoce w całości, ewentualnie w połówkach, podgrzewa się kilka razy w syropie z wody i cukru. Konfitura to owoce smażone w cukrze w taki sposób, żeby nie rozpadły się na mniejsze kawałeczki. Dobre konfitury zrobimy na przykład ze śliwek, porzeczek, agrestu, wiśni, porzeczek i płatków róży.

Dżem zawiera mniej cukru, około 60 gramów na kilogram owoców. Dżem ma gładką, żelową konsystencję, którą pomaga podkreślić cukier żelujący, ale mogą się w nim znaleźć kawałki owoców. Jakie owoce na dżem? Twoje ulubione! ;)

 

 

Na marmoladę używamy 50 gramów cukru na kilogram owoców, dzięki czemu jest mniej słodsza. Owoce w marmoladzie są całkiem rozgotowane, więc jest gładka, bez większych kawałeczków. Na marmoladę poleca się owoce, które łatwo się rozpadają, czyli na przykład brzoskwinie, truskawki lub jabłka.

Powidła to długo prażone przetwory, zwykle ze śliwek węgierek, ale z powodzeniem możemy użyć do nich wiśni, moreli, brzoskwini, jarzębiny, a nawet dyni lub... cebuli. Powidła robimy z niewielkim dodatkiem cukru lub nie dodajemy go wcale.

 

CO ZAMIAST CUKRU DO DŻEMU?

Cukier jest potrzebny, aby owocowe przetwory zachowały świeżość na długie miesiące. Jest ważnym składnikiem owocowych przetworów, ale możemy go zastąpić. Bardzo dobrym zamiennikiem tradycyjnego cukru jest ksylitol. Ksylitol, czyli cukier brzozowy, używamy w takich samych proporcjach jak biały. Zamiast cukru możemy użyć stewii. Ciekawą alternatywą są melasa i miód – miód dodajemy na sam koniec, żeby nie stracił swoich wartości pod wpływem temperatury. Cukier w owocowych przetworach świetnie zastąpią też daktyle.

A czym zastąpić cukier żelujący w owocowych przetworach? Sprawdzi się tutaj pektyna w proszku – ma właściwości żelujące, więc pomoże uzyskać piękną konsystencję domowych dżemów, konfitur i innych przetworów.

 

Wyobraź sobie zimowe śniadanie z rodziną – cieplutkie, świeżo zdjęte z patelni naleśniki, trochę śmietany lub jogurtu, a do tego słodki, domowy, pachnący latem dżem... A co powiesz na puszysty, wilgotny piernik ze śliwkową nutą powideł? Jeśli nie masz czasu, zawsze możesz owocowe przetwory kupić. :)  Niech lato trwa przez cały rok!

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium