Dieta na 2021 0
Dieta na 2021

Jedzenie nigdy nie wyjdzie z mody, ale w żywieniu też pojawiają się nowe trendy! Co ciekawego czeka nas w nowym roku? Sprawdzamy, jak będą wyglądały nasze sklepowe koszyki i talerze w 2021.

Rok 2020 zapamiętamy na długo – niestety, pod wieloma względami niezbyt pozytywnie. Pandemia miała olbrzymi wpływ na wiele dziedzin życia.

2020 skierował naszą uwagę w stronę dbania o zdrowie i odporność, a sposób odżywiania jest tutaj jednym z kluczowych elementów. Dietetyczne trendy na 2021 – które z nich są szczególnie interesujące?

 

DIETA DLA ODPORNOŚCI

Czy jedzenie może pomóc w walce z koronawirusem? Nie mamy na to dowodów, jednak faktem jest, że sposób żywienia wspiera odporność organizmu. W jaki sposób możemy naturalnie wzmocnić odporność? W naszym klimacie podstawą jest suplementacja witaminą D w okresie jesienno-zimowym. Witamina D to stosunkowo tani i powszechnie dostępny suplement, dlatego warto włączyć go do diety w miesiącach, gdy za oknem brakuje słońca. Więcej o naturalnych sposobach na odporność przeczytasz na blogu.

 

 

Odporność wspierają też witamina C oraz cynk. Dobrym źródłem witaminy C, są cytrusy, a jeszcze lepszym – papryka! Zielona papryka ma tyle witaminy C, co 6 cytryn, czerwona – 10, a żółta – 16 owoców! Brukselka, biała kapusta, czerwona porzeczka, dzika róża również zawierają duże dawki tego składnika. Cynk znajdziemy w ostrygach, w swoim składzie mają go także między innymi pestki dyni, kasza gryczana, migdały, biała fasola i gorzka czekolada.

 

FLEKSITARIANIZM – ELASTYCZNA DIETA

Dieta oparta na produktach roślinnych jest dobra dla zdrowia, a przy tym bardziej przyjazna dla planety i klimatu. Dieta wegetariańska i wegańska są dla wielu osób zbyt radykalne. Co innego dieta fleksitariańska! Dieta fleksi, czyli elastyczna, polega na ograniczeniu jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Fleksitarianie jedzą mięso, jajka i nabiał, ale dużą część ich diety stanowią produkty roślinne.

 

 

Dieta fleksitariańska pozwala zmniejszyć ryzyko wielu chorób, jest dobra dla sylwetki i dla klimatu. Wystarczy kilka "mięsnych” posiłków w tygodniu zamienić na dania na bazie roślin. Producenci wychodzą fleksitarianom naprzeciw – oferują coraz więcej produktów pochodzenia roślinnego lub bogatszym w rośliny składzie. Z drugiej strony – konsumenci będą szukać produktów zwierzęcych trudniej dostępnych, droższych, ale lepszej jakości, pochodzących ze zrównoważonego rolnictwa.

 

SIŁA ROŚLIN

Weganizm i wegetarianizm będą miały coraz więcej zwolenników. Wśród wielu zaleceń dietetycznych, to jedno się nie zmienia – warzywa są zdrowe i powinny być fundamentem diety. Świeże, sezonowe, ale również te mrożone, ze słoika i puszki – warzywa w każdej postaci są zdrowe. Dobrze zbilansowana dieta roślinna jest bogata w składniki odżywcze, potrzebne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Produkty roślinne mają mniej kalorii, więc takie menu ma też właściwości odchudzające.

 

 

Na co zwracają uwagę specjaliści i świadomi konsumenci – dieta wegańska przyczynia się do zmniejszenia szkodliwych zmian klimatycznych. Masowa produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego oraz jej transport powodują olbrzymią emisję dwutlenku węgla. Warto mieć to na uwadze!

 

LOKALNOŚĆ – DOBRE, BO NASZE!

Stawiamy na lokalność – kupowanie polskich produktów i uprawianej lokalnie żywności wspiera polską gospodarkę, co jest szczególnie ważne w tym okresie. Lokalne produkty są świeższe i generują mniejszy ślad klimatyczny, niż żywność sprowadzana za granicy.

Konsumenci zaczną większą uwagę zwracać na historię, która stoi za produktem. Firma, która może zaoferować ciekawszy powód do zakupu, niż tylko ładne opakowanie, zyskuje przewagę.

 

 

GOTUJ W DOMU I NIE MARNUJ

Wiele osób, z braku innych możliwości i dla zmniejszenia kosztów, zmieniło swoje przyzwyczajenia i odkryło domową kuchnię. Gotowanie w domu okazało się ciekawą formą spędzania wolnego czasu, alternatywą dla wizyt w restauracji. Oryginalne składniki i przyprawy są łatwo dostępne, co zachęca do kulinarnych eksperymentów. Nikogo nie zaskakuje pieczony w domu chleb lub domowa pizza.

Podczas gotowania w domu dbamy, żeby nie wyrzucać jedzenia. "No waste" w kuchni pobudza kreatywność, bo okazuje się, że wszystko można w jakiś sposób wykorzystać. Punkt dla klimatu, punkt dla portfela – wszyscy wygrywamy.

 

 

Zakupy można zrobić bez wychodzenia z domu! Internetowe zakupy są wygodne, proste i pozwalają uniknąć wizyt w zatłoczonych marketach. Świeże produkty pierwszej potrzeby kupimy w lokalnych sklepikach i warzywniakach, a zapas mąki, makaronów, warzyw w puszce, herbaty, płatków, kaszy i podobnych uzupełnimy w sklepie internetowym, z dostawą pod drzwi albo do punktu odbioru.

 

DIETETYCZNE HITY 2021

Co warto wrzucić do koszyka w 2021? Wiemy już, że warzywa i roślinne zamienniki, ale co poza tym? Oto kilka produktów, które wkraczają (lub powracają) na stoły.

 

 

KLIMATARIANIZM – Z CZYM TO JEŚC?

Wydaje się, że trendy żywieniowe w 2021 mają wyraźny, wspólny punkt – jedzenie ma być przyjazne dla przyrody i klimatu. Coraz większa świadomość wśród konsumentów cieszy, tym bardziej, że za tym idą regionalizm, prostota i styl życia "less waste". Bądź na czasie – kupuj, gotuj, jedz odpowiedzialnie!

 

Źródła:

  • Karolina Zapora, Cynk "królem życia, 2016,
  • Filip Kłobukowski, Magdalena Skotnicka, Możliwości wykorzystania karobu (Ceratonia siliqua) w sektorze żywnościowym i żywieniowym, 2018,
  • Katey Davidson, Top 10 Food and Nutrition Trends on the Horizon for 2021, 2020,
  • Marta Mankiewicz, Trendy żywieniowe, które zaobserwujemy w 2021 roku, 2020,
  • Arkadiusz Matrsa, Fleksitarianizm - co to jest, zalety, wady, darmowy jadłospis, 2020,
  • Shalby Miller, Natural Grocers’ Top 10 Nutrition Trends® for 2021, 2020,
  • Marian, Zboraj, Natural Grocers Reveals Top Nutrition Trends for Next Year, 2020
  • Salaterka.pl, 15 najlepszych źródeł witaminy C, 2015,
  • Greenseedgroup.com, Food Trends 2021 – Which New Food & Drink Products Will Be Hot In 2021?, 2020.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium