Daktyle – „chleb życia” 0
Daktyle – „chleb życia”

Słodkie, smaczne i zdrowe – daktyle to naturalne słodycze, pełne wartości odżywczych. Dzięki zawartości cukrów prostych są doskonałym źródłem energii dla sportowców, osób aktywnych fizycznie i wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo. Jakie wartości mają daktyle, czym różnią się świeże od suszonych bakalii i jak je wykorzystać?

Daktyle to owoce daktylowca, najstarszego rodzaju drzewa owocowego na świecie. W krajach arabskich palma daktylowa nazywana jest „drzewem życia”, a jej owoce to „chleb życia”. W kulturze Bliskiego Wschodu daktyle to ważny element codziennej diety.

 

 

DAKTYLE – BOGACTWO WARTOŚCI ODŻYWCZYCH

Daktyle są bogate w cukry proste, dlatego są naturalnym źródłem energii – to świetna „przedtreningówka” dla sportowców. Zawierają przeciwutleniacze oraz są skarbnicą witamin. W daktylach znajdziemy witaminę A, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, witaminy z grupy B, ważne dla odporności, układu nerwowego i pracy mózgu, oraz witaminę C, która zwalcza wolne rodniki.

 

Naturalna energia - daktyle w Chili24.

 

Daktyle zawierają składniki mineralne, szczególnie ważne dla osób aktywnych – potas, magnez oraz żelazo. Są dobre dla serca, ciśnienia krwi oraz wykazują działanie przeciwzapalne. Daktyle są dość kaloryczne, ale zawierają wspierający odchudzanie chrom oraz błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego działania układu pokarmowego. Dzięki błonnikowi daktyle sycą na dłużej i zmniejszają ochotę na słodkie. Daktyle zamiast słodyczy – to dobra zmiana!

 

 

Słodka przekąska, która działa jak aspiryna? W daktylach znajdują się salicylany, które są składnikiem wielu leków na przeziębienie, katar, kaszel, ból i infekcje wirusowe. Salicylany to substancje o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym. Daktyle nie wyleczą przeziębienia, ale z pewnością są słodkim wsparciem dla zdrowia.

 

Wybór dla aktywnych - daktyle!

 

DAKTYLE ŚWIEŻE A DAKTYLE SUSZONE

Suszone daktyle są coraz bardziej popularne i dostępne. Bez problemu znajdziemy je na większości sklepowych półek z bakaliami. Obok suszonych owoców kupimy też daktyle świeże. Czym się różnią?

 

 

Świeże daktyle to nie suszone bakalie, ale owoce, dlatego zawierają jeszcze więcej składników odżywczych. Mają niski indeks glikemiczny i mniej kalorii. Świeże daktyle mają wyjątkowy smak – są dobrym dodatkiem do sałatek, musli oraz szaszłyków.

 

Świeże daktyle - owoce pełne smaku i słodyczy.

 

Świeże owoce są większe od suszonych, dlatego świetnie nadają się do faszerowania serem lub orzechami. Takie daktyle przechowywane są w niskiej temperaturze, więc zachowują swoje cenne właściwości, a po wyjęciu z mroźni pozostają. Szczególnie dobrze nadają się do tego daktyle gatunku Medjool.

 

 

SYROP DAKTYLOWY, CZYLI ZDROWA SŁODYCZ

Syrop daktylowy jest gęsty i bardzo słodki. Sprawdzi się jako alternatywa dla miodu, syropu klonowego i innych syropów. Syrop daktylowy o głębokiej, ciemnej barwie, to idealna polewa do naleśników, gofrów i pankejków. Można dodawać go do jogurtu, płatków śniadaniowych, sałatki owocowej i koktajli. Syrop daktylowy, dzięki swojej słodyczy, świetnie zastąpi cukier w kawie, herbacie oraz innych napojach. Zachowuje przy tym wiele korzystnych właściwości daktyli.

 

Syropy i kremy daktylowe, czyli słodkie dodatki nie tylko do deserów.

 

DAKTYLE W KUCHNI

Daktyle to szybka i prosta przekąska, którą warto mieć pod ręką, kiedy najdzie nas ochota na słodkie. Są sycące i dodają energii. Daktyle wzbogacą smak i walory płatków śniadaniowych, można dodawać je do ciast i ciasteczek. Na bazie tych bakalii przygotujemy zdrowszą wersję karmelu oraz energetyczne przekąski. Warto wypróbować przepis na tak zwane kulki mocy, czyli deser zrobiony z bakalii, w formie słodkich trufli. Krem daktylowy to zdrowsze zastępstwo dla pełnych cukru i tłuszczu kremów czekoladowych, lubianych przez dzieci i dorosłych.

 

 

Daktyle wykorzystamy też w przepisach na wytrawne dania, na przykład w gulaszach, sałatkach oraz potrawach curry. Daktyle można podawać z serami lub faszerować – dobrze komponują się między innymi z boczkiem, twarogiem, żurawiną i orzechami.

 

OneDayMore - słodzone naturą!

 

Chcesz jeść mniej słodyczy, potrzebujesz dawki energii, wartościowej przekąski lub szukasz oryginalnego smaku? Spróbuj daktyli! Bakalie i świeże owoce to lepszy wybór niż batonik lub cukierek.

 

 

Źródła:

  • Monika Majewska, Daktyle (suszone i świeże) - właściwości odżywcze. Jakie witaminy zawierają daktyle?, 2018.
  • Karolina Nowak, Salicylany - jak, kiedy i kto może je stosować?, 2019.
  • Małgorzata Wilkowska, Daktyle - właściwości odżywcze i zdrowotne, 2019.
  • Zdrowie.wprost.pl, Szukasz słodkiej i zdrowej przekąski? Sięgnij po daktyle. 2018
  • Zdrowedaktyle.pl, Wszystko o świeżych Medjool bio.

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium