Zapach cynamonu 0
Zapach cynamonu

Boże Narodzenie to przede wszystkim czas spotkań i odpoczynku. Zimowe święta maja swój szczególny klimat – zapach choinki, światełka i śnieg za oknem tworzą niepowtarzalną magię. Atmosfera Bożego Narodzenia to również zapachy, które kojarzymy ze Świętami. Wśród nich aromat cynamonu – ciepły i przytulny.

Cynamon był znany już w starożytności. Był bardzo ceniony, a przy tym wyjątkowo cenny – kupcy nie chcieli zdradzać, skąd przywożą aromatyczna przyprawa, więc pochodzenie cynamonu stało się tematem legend.

Skąd pochodzi cynamon? Z cynamonowców, czyli drzew z rodziny wawrzynowatych. Najpopularniejszy jest cynamonowiec cejloński, który rośnie przede wszystkim na wyspie Cejlon, ale można go spotkać również w innych rejonach Azji oraz w Ameryce Północnej. To z wysuszonej kory tego drzewa uzyskuje się cynamon cejloński, czyli ten uznawany za najlepszy.

 

Niech Twój dom pachnie cynamonem!

 

W Chinach, Wietnamie i Birmie rośnie cynamonowiec chiński, jednak przyprawa uzyskiwana z jego kory jest uznawana za mniej wartościową. Z kolei z cynamonowca kamforowego, największego spośród cynamonowców, pochodzi olejek kamforowy, który wykorzystuje się w medycynie, kosmetykach i przemyśle chemicznym.

 

 

Cynamon był kiedyś źródłem bogactwa i... powodem wojen. W średniowieczu monopol na cynamon mieli kupcy z Wenecji. Zmienił to Vasco da Gama, który pod koniec XV wieku odkrył drogę morską do Indii. Wojna o cynamon trwała wiele lat – na szczęście dzisiaj korzenna przyprawa jest łatwo dostępna i kojarzy się dobrze – z czymś smacznym i zdrowym. Możemy używać go w formie przyprawy, a także w postaci pachnącego olejku.

 

CYNAMON DLA ZDROWIA

W tradycyjnej medycynie chińskiej cynamon uchodził za lekarstwo na przeziębienie i problemy z trawieniem. Chińscy medycy mieli rację! Olejek cynamonowy stymuluje produkcję soku żołądkowego i pomaga zapobiegać zaburzeniom trawiennym. Olejek cynamonowy i cynamon pomagają zwalczać drobnoustroje, dlatego mogą być skutecznym wsparciem w leczeniu zakażeń dróg oddechowych, przeziębienia oraz grypy. Olejek cynamonowy można na przykład wykorzystać w inhalacjach, ale uwaga – dopiero od 12 roku życia!

 

 

To jeszcze nie koniec niezwykłych właściwości cynamonu! Cynamon zawiera aldehyd cynamonowy. To substancja, która wykazuje naturalne działanie antynowotworowe. Zdaniem naukowców cynamon może okazać się pomocny szczególnie w przypadku raka jelita grubego. Według innych badań właściwości cynamonu sprawdzają się w walce z chorobami Alzheimera i Parkinsona. Cynamon pomoże też obniżyć poziom cholesterolu! Korzenną przyprawę znajdziemy też w maściach i mieszankach ziołowych polecanych przy bólach reumatycznych, na przykład maści tygrysiej.

 

Cynamon dobry nie tylko na Boże Narodzenie!

 

Kto musi uważać na cynamon? Nie powinny używać go kobiety w ciąży oraz alergicy i osoby, które chorują na wrzody układu pokarmowego. W nadmiarze nie jest polecany cukrzykom.

 

CYNAMON NA ODCHUDZANIE I URODĘ

Cynamon to smaczny sposób, by trochę pomóc sobie w diecie odchudzającej. Wyciągi z kory cynamonu wspierają regulowanie gospodarki węglowodanowej. Rozgrzewający cynamon pobudza metabolizm, warto więc używać go na co dzień – na przykład jako smaczny dodatek do jogurtu, płatków śniadaniowych lub koktajlu.

 

 

Korzenna przyprawa ma zastosowanie także w kosmetykach. Nadaje im piękny zapach, ale nie tylko. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i odkażającym, cynamon używa się w kosmetykach do pielęgnacji cery trądzikowej i problemowej. Peelingi, kremy i balsamy z dodatkiem cynamonu pomogą z kolei pozbyć się cellulitu. Stosowany w płukankach do jamy ustnej, odświeża oddech i dobrze wpływa na dziąsła. Dodatek cynamonu w kosmetykach do włosów wzmacnia suche i matowe kosmyki.

 

Szczypta cynamonu na dobry humor.

 

Olejek cynamonowy w perfumach lub środkach do sprzątania nie nadaje produktom specjalnych walorów, ale na pewno poprawia samopoczucie, a w okresie Świąt wprowadza w klimat Bożego Narodzenia. Aromat cynamonu dodaje energii oraz poprawia koncentrację.

 

CYNAMON W KUCHNI

Po cynamon szczególnie chętnie sięgamy jesienią i zimą. Przyprawa doskonale podkreśla smak domowej szarlotki, ryżu z jabłkami, drożdżowych bułeczek, kompotu z gruszek oraz makaronu z twarogiem. Cynamon jest podstawowym składnikiem mieszanek korzennych, które dodajemy do piernika i pierników. Przyprawa nadaje ciepły charakter owocowym przetworom, można dodawać ją również do kawy, herbaty, kakao, czekolady do picia, a także nalewek i likierów.

 

 

Cynamon pasuje nie tylko do słodkich potraw. Jest dobrym dodatkiem do potraw na bazie mięs i ryb, wspaniale wzbogaca orientalne receptury – na przykład indyjskiego curry oraz garam masala. Cynamon szczególnie dobrze komponuje się z baraniną. Przyprawę najlepiej dodawać do potraw pod koniec gotowania, aby zachować jego smak, aromat i właściwości.

 

Szczypta cynamonu wystarczy, by dodać życiu wyjątkowego zapachu i smaku, nie tylko w Boże Narodzenie. Warto spróbować!

 

 

Źródła:

  • Dagmara Sztaba, Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, 2009.
  • Monika Majewska, Cynamon - właściwości lecznicze, 2017.
  • Katarzyna Piojda, Cynamon – właściwości lecznicze i poprawiające urodę oraz przeciwwskazania, 2019.
  • Lokalnyrolnik.pl, Cynamon właściwości lecznicze i przeciwwskazania, 2017.
  • Bonavita.pl, Cynamon - właściwości odchudzające i zdrowotne.
  • Ekaloria.pl, Cynamon - historia przyprawy, wojen i korporacji.

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium