Urlop trwa krótko – szkoda czasu na spędzanie go w kuchni! Jak zjeść dobrze i niedrogo? Poznaj nasze sposoby, jak podczas letnich wyjazdów oszczędzać czas i pieniądze.
Urlop to czas odpoczynku – nie tylko od pracy, ale też obowiązków domowych. Obiady podczas wakacji to kwestia kompromisu między czasem a budżetem. Jak je pogodzić? Na pomoc przychodzą gotowe dania i półprodukty, dzięki którym obiad robi się właściwie sam.
KLASYKI ZE SŁOIKA
Najbardziej lubimy rzeczy, które znamy. Tradycyjne dania polskiej kuchni smakują każdemu, a na dodatek są bardzo sycące. Co najważniejsze podczas urlopu – klasyczne potrawy bez problemu można zamknąć w słoiku, bez utraty ich smaku i wartości odżywczych. W ten sposób na urlop możemy zabrać duży wybór smacznych dań, takich jak na przykład bigos, fasola w sosie pomidorowym, leczo z kiełbasa i cukinią, fasola po bretońsku, leczo z papryką, gołąbki w sosie pomidorowym, leczo z pieczarkami, klopsy w kapuście lub pulpety w sosie pomidorowym.
Podczas urlopu dobrym wyborem są zupy, które są trochę lżejsze od tradycyjnych dań, ale wypełnione dodatkami, zamienią się w wartościowy posiłek. Gotowe do podgrzania i podania zupy znajdziemy w wersji warzywnej – na przykład zupa brokułowa, jarzynowa, pomidorowa, ogórkowa lub kapuśniak – ale nie tylko. Smaczne zupy z grzybami – na przykład podgrzybkowa, orientalna, leśna lub pieczarkowa – lub z dodatkiem mięsa – na przykład zupa fasolowa z mięsem i kiełbasą, gulaszowa lub kociołek – to kolejne propozycje na obiad dla całej rodziny.
Zupa brokułowa, bigos, leczo - sprawdź gotowe dania Dworek w słoikach!
Urlop to również świetna okazja, żeby spróbować nowych smaków, które nawiązują do kuchni świata. Solanka to gęsta zupa na rosole, z dodatkiem ziół – oryginalne połączenie walorów zupy ogórkowej i zupy warzyw liściastych, z dodatkiem mięsa. Barszcz ukraiński jest bogatszą wersją wigilijnego czerwonego barszczu, który dzięki dodatkowi warzyw zmienia się w porządny posiłek.
Zupy ze słoika możemy zjeść samodzielnie lub wzbogacić ulubionymi składnikami – na przykład dodać kiełbasy, kaszy lub makaronu, a w wersji na szybko – zjeść z kawałkiem dobrego pieczywa.
Bez gotowania na urlopie - pomysły na obiad.
POPISOWE DANIE W KILKANAŚCIE MINUT
Dla osób, które wolą kuchnię lżejszą, dobrą opcją są gotowe mieszanki, kompozycje różnych rodzajów kasz, ryżu, strączków oraz warzyw. Takie mieszanki świetnie smakują solo lub z dodatkami – można do nich dodać wędlinę, ser, warzywa, grzyby lub sosu, by stworzyć oryginalne danie.
W tym przypadku warto zainteresować się także warzywami konserwowymi i w sosie z puszki lub słoika. Tak, lato to sezon na świeże warzywa, ale zakupy, mycie i przygotowanie to kolejne cenne minuty, które można przeznaczyć na o wiele przyjemniejsze rzeczy. Warzywa konserwowe bardzo dobrze się przechowują, a po wyjęciu z puszki i słoika są smaczne i zdrowe – idealne jako dodatek do szybkiego, urlopowego posiłku. Najprostszy sos przygotujesz w kilka minut – miej pod ręką pomidory w puszce i słoiczek koncentratu.
Gotowanie szybkie, przyjemne i smaczne, czyli mieszanki lunchowe i obiadowe na Chili24.
Mieszanki lunchowe i obiadowe to bardzo różnorodna grupa produktów. Niektóre z nich trzeba gotować kilkanaście minut, inne można szybko podgrzać w mikrofalówce lub zjeść bez przygotowania. Wśród nich znajdziemy produkty o swojskim składzie oraz kompozycje oparte na egzotycznych, niespotykanych składnikach, na wytrawnie i słodko. Urlop to świetny czas, aby je wypróbować!
Jeszcze jedna propozycja, tym razem dla fanów aromatycznych ryb, to konserwy z kawałkami ryb zanurzonymi w sosie własnym, oliwie, oleju lub sosie pomidorowym – szybka porcja wartościowego białka i tłuszczów zapewniona!
SIŁA ROŚLIN, CZYLI SZYBKIE POSIŁKI DLA WEGAN
Nie zapominamy oczywiście o miłośnikach kuchni roślinnej oraz weganach. Kuchnia roślinna podczas urlopu lub wyjazdu to wyższa szkoła jazdy, jednak z tym wyzwaniem również sobie poradzimy!
Zupy warzywne świetnie sprawdzają się na diecie wegetariańskiej, a wiele z nich ma w składzie wyłącznie warzywa, strączki, zioła oraz przyprawy, czasem również kasze, czyli składniki pochodzenia roślinnego. Podobnie ma się sprawa z mieszankami lunchowymi – ich skład to przede wszystkim kasza, ryż, warzywa i przyprawy.
Miłośnicy bardziej „konkretnych” posiłków roślinnych również nie zostają z niczym. Tradycyjne dania mają swoje wegańskie odpowiedniki, takie jak soja w sosie pomidorowym, cieciorka w pomidorach lub wegańskie pulpety w sosie pomidorowym. Pomysł na szybki obiad w wegańskim stylu to również mieszanki na burgery, racuchy lub falafele – trochę wody, kilka minut na patelni lub w piekarniku – i gotowe!
Świeże na dłużej - pieczywo idealne na wakacyjny wyjazd.
CO ZABRAĆ NA BIWAK – LISTA ZAKUPÓW
Przed wyjazdem na biwak lub wczasy w małej miejscowości zrób zakupy – na miejscu więcej czasu będziesz mieć na przyjemności. Wybieraj produkty, których nie trzeba przechowywać w lodówce, proste i szybkie do przygotowania. Dla ułatwienia przygotowaliśmy kilka pomysłów:
-
gotowe dania i zupy w słoiku do podgrzania, na przykład Dworek i Rolnik, a w wersji wegańskiej Primavika,
-
mieszanki lunchowe i obiadowe do szybkiego przygotowania, na przykład Rice&More Monini 90 sekund, Trendy Lunch Melvit, Dania Babci Zosi Sys, Zupa 100% roślinna Zielone pojęcie, Kasza na raz Sys,
-
mieszanki do przygotowania wegańskich posiłków, na przykład Falafel Mix Jasmeen oraz racuchy i Vege Burger Soligrano,
-
kawałki tuńczyka w oliwie, oleju roślinnym lub sosie własnym, na przykład Callipo i Vera,
-
płatki, granola i musli śniadaniowe, produkty na bazie zbóż ekspandowanych, owsianki błyskawiczne, które są świetną opcją na śniadanie lub przekąskę,
-
napoje roślinne w kartonach – zamiast tradycyjnego mleka, do kawy i płatków śniadaniowych,
-
warzywa konserwowe w puszce lub słoiku, na przykład pomidory, ciecierzyca, fasolka, groszek, kukurydza, fasolka w sosie, ogórki, papryka, gotowe sałatki i surówki,
-
pieczywo z przedłużonym terminem trwałości, na przykład wafle kukurydziane i ryżowe oraz pieczywo chrupkie Granex i Chaber oraz specjalnie pakowane pieczywo Benus i Dan Cake.
-
dżemy, hummus, pasztety, pasty warzywne i orzechowe, czyli szybkie i wartościowe dodatki do kanapek,
- sosy, musztarda, ketchup, czyli uniwersalne dodatki, dzięki którym jedzenie jest jeszcze smaczniejsze, świetne na grilla i do codziennych posiłków.
-
pojemniki na żywność, trwałe i odporne na uszkodzenia, w których bezpiecznie przechowasz artykuły spożywcze.
Dla każdego coś smacznego – wyjazd na wczasy nie musi oznaczać ruiny dla portfela z jednej oraz spędzania czasu przy garnkach z drugiej strony. Zrób wygodne zakupy i nie martw się posiłkami podczas urlopu. Co dopiszesz do swojej listy?