Kuchnia jak u babci! 0
Kuchnia jak u babci!

Smaki i zapachy z dzieciństwa pozostają z nami na całe życie. Po latach wspominamy kuchnię babci i mamy – nikt nie potrafi gotować tak jak one! Dania Babci Zosi to powrót do czasów dzieciństwa i babcinej kuchni, dla wszystkich, którzy lubią smaczne, zdrowe i pożywne jedzenie.

 

Dania Babci Zosi to proste i szybkie w przygotowaniu posiłki, które można podać rodzinie albo zabrać do pracy lub szkoły. Mieszanki kasz z warzywami lub owocami, zupy o domowym charakterze albo chrupiące placki ziemniaczane mogą być podstawą dania albo zachętą do kuchennych eksperymentów. Dania Babci Zosi można przygotować na słodko lub wytrawnie – na pewno zawsze będzie pysznie. Gotowe dania inspirowana są przepisami Babci Zosi i zawierają naturalne, wysokiej jakości składniki – kasze, przyprawy, bakalie oraz suszone warzywa i owoce.

Kasza jęczmienna z bakłażanem, cukinią i słonecznikiem, Kasza pęczak z jabłkiem, gruszką i porzeczką, Kasza gryczana z borowikami, Zupa pomidorowa, Barszcz czerwony, Żurek, Placki ziemniaczane czy Kluski z makiem, migdałami i skórką pomarańczową to tylko kilka spośród smaków Dań Babci Zosi. Z prostymi przepisami poradzi sobie każdy!

Gotowanie z Babcią Zosią jest łatwiejsze, niż myślisz. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, jak w oryginalny wykorzystać Dania Babci Zosi w kuchni.

 

SZYBKIE ŚNIADANIE BABCI ZOSI

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie przygotuj owoce: umyj je, jabłka obierz i pokrój, śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Na patelni rozpuścić olej kokosowy, dodaj syrop klonowy i imbir. Smaż przez 1-2 minutę, po czym na patelnię wrzuć owoce i smaż na małym ogniu 3 do 5 minut. Wyłącz gaz i przykryj patelnię. Gdy kasza będzie gotowa rozłóż ją do miseczek, dodaj owoce i pozostały na patelni syrop.

 

 

PASZTET Z KASZY JAGLANEJ BABCI ZOSI

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE

1 torebkę Kaszy jaglanej z cukinią, pomidorami i słonecznikiem z serii Dania Babci Zosi ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy kasza będzie gotowa odstaw ją do wystygnięcia. Nagrzej piekarnik do 170-180 stopni. Foremkę na pasztet wysmaruj tłuszczem i wysyp bułka tartą. Na patelni rozgrzej olej i smaż drobno posiekaną cebulę aż będzie szklista. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty. Kiedy kasza przestygnie 1/3 przełóż do miksera, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, paprykę słodką i ostrą, sos sojowy, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Całość zmiksuj na gładką masę.

Zmiksowaną, przyprawioną masę połącz z pozostałą ugotowaną kaszą, całość dobrze wyrób rękami. Gotowa masę na pasztet przełóż do wcześniej przygotowanej foremki. Foremką stuknij kilka razy o stół, tak żeby pasztet dobrze się ułożył i nie było w masie pęcherzy powietrza. Wierzch pasztetu posyp słonecznikiem i lekko wgnieć go w masę. Pasztet wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30-35 minut. Gotowy pasztet schłodź i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny lub na całą noc. Pasztet można przechowywać w lodówce ok. 4 dni.

 

 

CHŁODNIK BABCI ZOSI

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie Barszczu czerwonego z serii Dania Babci Zosi
  • 1 pęczek młodej botwinki
  • 2 opakowania zsiadłego mleka (ok. 800 g)
  • 1 opakowanie śmietany 12-18% (ok. 400 g)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 średni ogórek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo (po jednym na porcję)
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Barszcz czerwony z serii Dania Babci Zosi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zupę zdejmij z gazu i zostaw przykrytą na 10-20 minut. Następnie przecedź barszcz i odstaw do wystygnięcia. Im dłużej zupa postoi pod przykryciem, tym jej smak będzie bardziej intensywny. Przez ten czas przygotuj botwinkę. Warzywa dokładnie umyj, liście z łodygami posiekaj i wrzuć do rondelka. Młode buraczki z botwinki obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach i dodaj do rondelka. Do botwinki dodaj pół szklanki wody, szczyptę soli i duś na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną. Odstaw do wystygnięcia.

Chłodny, przecedzony barszcz przelej do dużego naczynia – najlepiej kamionki. Dodaj wystudzoną botwinkę, zsiadłe mleko, śmietanę i dokładnie wymieszaj. Pozostałe warzywa i zioła dokładnie umyj. Ogórka i rzodkiewki pokrój w półplasterki lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a koperek i szczypiorek posiekaj drobno. Następnie całość dodaj do zupy, wymieszaj oraz posól i popieprz do smaku. Uważaj na ilość przypraw, bo po kilku godzinach w lodówce smaki będą intensywniejsze. Chłodnik można zawsze doprawić przed podaniem.

Gotowy chłodnik wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły i całość mocno schłodziła. Chłodnik podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz spróbować Dań Babci Zosi, to teraz masz świetną okazję! W sklepie internetowym Chili24 trwa konkurs, w którym do wygrania są robot kuchenny, książki kucharskie, fartuchy kuchenne oraz zestawy produktów Dania Babci Zosi. Jak wygrać? Sprawdź tutaj!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium