Boże Narodzenie na luzie 0
Boże Narodzenie na luzie

Marzysz o Świętach jak z bajki, ale nie masz czasu na przygotowania? A może po prostu zamiast w kuchni, wolisz spędzać czas z bliskimi? Mamy kilka pomysłów, jak wyczarować magiczne Boże Narodzenie – i mieć czas na świętowanie!

W Boże Narodzenie chcemy odpocząć, spędzić czas z rodziną, zrelaksować się... Ale w Święta lubimy też dobrze zjeść! Jak to pogodzić? Świąteczne przygotowania bywają pracochłonne, dlatego przygotowaliśmy krótki poradnik, jak w tym całym zamieszaniu nie zwariować, oszczędzić czas i cieszyć się Bożym Narodzeniem.

 

SPOKOJNIE, TO TYLKO ŚWIĘTA!

Na początek warto przypomnieć sobie, po co to wszystko. Czy z perspektywy czasu zapamiętamy, ile sałatek i ciast przygotowaliśmy na Święta? Czy za kilka miesięcy będziemy wspominać, jak przygotowaliśmy barszcz czerwony lub pierogi? Dla większości z nas, za jakiś czas, te sprawy nie będą miały znaczenia. A co zapamiętamy? Spotkanie z dawną niewidzianą ciocią lub koleżanką, rodzinne spacery w zimowej scenerii, maraton świątecznych filmów, a wszystko w otoczeniu zapachu korzennych przypraw i grzybów – takie wspomnienia pozostają z nami na długo. Zdecyduj, co liczy się najbardziej!

 

 

SZYBKIE, SMACZNE BOŻE NARODZENIE

Części świątecznych obowiązków nie można uniknąć... Dlatego tym bardziej trzeba szukać sprytnych sposobów, żeby zrobić mniej, a mieć zrobione! Nie wszystko musisz robić od podstaw. Jak ułatwić sobie życie?

 

Barszcz czerwony – smaczny, zdrowy, z koncentratu

Z jednej strony tradycja, ale z drugiej – dobrej jakości koncentrat barszczu czerwonego to prosty i szybki sposób na przygotowanie tradycyjnej, wigilijnej zupy. Dobry koncentrat barszczu czerwonego rozpoznasz po składzie. Im więcej buraków, tym lepiej. Zwróć uwagę na dodatki. Sól, przyprawy, zioła są w porządku, unikaj produktów, które zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, duże ilości cukru, glutaminiany sodu i potasu oraz sztuczne wzmacniacze smaku i zapachu. A co dobrego, poza smakiem, ma w sobie barszcz czerwony? Sprawdź na naszym blogu! 

 

 

Makowiec na Boże Narodzenie bez mielenia

Strucle makowe są pyszne, ale mielenie maku to ciężka praca. Na szczęście ktoś wymyślił gotowe nadzienie makowe, dzięki którym przygotujesz makowce, strucle, torty makowe, drożdżówki i inne świąteczne wypieki o wiele szybciej. Gotowe nadzienie makowe to również świetny dodatek do deserów, pierogów, klusek z makiem oraz tradycyjnej, świątecznej kutii. W wersji z bakaliami lub bez dodatków – tak, jak lubisz!

 

Dobry piernik jak domowy

Piernik w Boże Narodzenie smakuje najlepiej! Nie każdy ma jednak czas lub rękę do wypieków. Piernik Kętrzyński to klasyk – do gotowej mieszanki wystarczy dodać olej i wodę. To musi się udać! Do piernika możesz dodać ulubione owoce suszone i orzechy, owocowe powidła, miód lub oblać upieczone ciasto lukrem lub czekoladą. Jest tyle możliwości! W ostateczności – domownicy i goście nie pogardzą gotowym ciastem piernikowym, czekoladowym, świąteczną roladą lub struclą. Najważniejsze, to mieć w Święta coś słodkiego do kawy. Do kawy możesz poczytać też o historii piernika – zapraszamy na bloga! 

 

Pierogi i krokiety dobrze nadziane

Przygotowanie smacznego nadzienia do pierogów, uszek, pasztecików i krokietów nie jest proste. Krojenie grzybów, kapusty, smażeniem to duuużo roboty. Gotowe nadzienie lub farsz z grzybów i kapusty jest już odpowiednio przyprawione, wystarczy je nałożyć i zrobione. Kolejna pozycja na liście odhaczona!

 

 

Świąteczne smaki w wersji błyskawicznej

Na świątecznym stole często pojawiają się grzyby i kapusta w różnym wydaniu. Łazanki z kapustą i grzybami to bożonarodzeniowa klasyka. Można przygotować je od podstaw. Można też kupić gotowe danie, oczywiście z dobrych naturalnych składników! A może łazanki zastąpić kaszą? Kasza jest bardzo smaczna, a na dodatek wartościowa i pożywna, więc wybór to kwestia gustu.

 

Sałatka, czyli porcja warzyw na stół

Sałatki i surówki to dobry sposób, aby na świąteczny stół wprowadzić trochę lekkości i witamin. Mycie, krojenie, mieszanie warzyw potrafi zatrzymać w kuchni na długo, a kiszonki i warzywne przetwory ze słoika także są bardzo zdrowe i smaczne. Przede wszystkim warzywa w tej postaci są od razy gotowe do podania i bardzo różnorodne. Większy wybór to większa szansa, że trafisz w gust biesiadników. Wszyscy zadowoleni!

 

TRAFIONY PREZENT NA OSTATNIĄ CHWILĘ

Kupowanie upominków pod choinkę to kolejny świąteczny obowiązek – z rodzaju tych sympatycznych, jednak wciąż wymaga czasu i uwagi. Zdecydowanie warto postawić na prezenty miłe, ale praktyczne. Herbata w ozdobnej puszce, oryginalne słodycze albo prawdziwy miód przydadzą się każdemu. Weź pod uwagę tryb życia osoby, którą chcesz obdarować – być może dobrym wyborem okaże się trwały i utrzymujący temperaturę kubek termiczny albo kosmetyki naturalne? Z okazji Mikołajek i Świąt Bożego Narodzenia przygotowaliśmy krótki prezentownik, w którym znajdziesz pomysły na sprawdzone prezenty.

 

 

Boże Narodzenie tuż tuż – to już ostatnia chwila, żeby na spokojnie zrobić zakupy i przygotować się do świętowania. Nie wyrobisz się ze wszystkim? Nie szkodzi! Znajdź swój sposób na Święta, nawet jeśli ciasta, pierogi, śledzie lub sałatka będą ze sklepu. Boże Narodzenie to więcej niż siedzenie za stołem.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium