Chili24.pl
Zioła w kuchni
Zioła w kuchni

Dzięki ziołom potrawy stają się smaczniejsze, bardziej aromatyczne i zdrowsze. Zioła potrafią wydobyć i podkreślić smak oraz nadają daniom dodatkowych walorów. Dobrze dobrane naturalne przyprawy to najlepszy sposób, aby nadać kuchni charakteru.

Jakie zioła warto mieć zawsze pod ręką? Oto kilka propozycji.

 

Aromatyczna i łagodna bazylia

Kuchenny klasyk, stosowany w daniach kuchni włoskiej i nie tylko. Na bazie bazylii przygotujemy aromatyczne pesto, to doskonały dodatek do pomidorów, cebuli oraz oliwek. Bazylia najlepiej komponuje się z oregano, rozmarynem i szałwią. Najlepiej jest dodawać ją do potraw pod koniec gotowania, aby nie straciła swojego zapachu. Bazylia wspomaga apetyt i łagodzi wzdęcia.

  

 

Pachnący cynamon, idealny na rozgrzewkę

Egzotyczny cynamon ma słodkawo-korzenny zapach i smak. Jest doskonałym uzupełnieniem słodkich potraw, grzanego wina i ponczu, dobrze komponuje się z pieczonymi jabłkami. Cynamon wzbogaci smak bardziej wytrawnych potraw, na przykład baraniny, gulaszu, szynki oraz gotowanych ryb. Polecany jest w okresie przeziębienia oraz jako wsparcie przy dolegliwościach żołądkowych. Cynamon należy do termogeników, to znaczy, że pomaga przyśpieszyć przemianę materii oraz spalanie tłuszczów. Stosuje się go więc nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce.

 

Cząber, przyprawa o wyrazistym charakterze

Cząber ma wyjątkowo intensywny, pieprzny smak i aromat. Stosuje się go do potraw, którym chcemy dodać charakteru. Wzbogaca smak zapiekanek, jajek, drobiu, fasoli, soczewicy i grochu, sprawdza się jako dodatek do wolno gotowanych potraw, na przykład zup i gulaszów. Przypisuje się mu także pozytywny wpływ na układ pokarmowy – cząber ma łagodzić biegunki, niestrawność oraz wzdęcia. W niektórych kulturach cząber uznawany jest za afrodyzjak.

 

Czosnek – wyrazista przyprawa, naturalny antybiotyk

Aromatyczny czosnek to kolejna przyprawa idealna, kiedy chcemy dodać potrawom wyrazistości. Odrobina czosnku znakomicie podkreśla smak i zapach dań z mięsem, rybami i warzywami. Jest niezbędnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej, francuskiej, hiszpańskiej oraz orientalnej. Czosnek uznawany jest również za naturalny antybiotyk, dodatkowo uważa się, że ma on działanie moczopędne, wykrztuśne, napotne i przeciwskurczowe w jelitach oraz wspiera trawienie.

 

 

Estragon dla miłośników kuchni francuskiej i nie tylko

Słodko-gorzki estragon jest chętnie stosowany w daniach kuchni francuskiej. Sprawdzi się jako dodatek do ryb, omletów, cielęciny, owoców morza, ryb, dziczyzny albo kurczaka, na przykład gotowanego z musztardą. Estragon dodajemy do potraw pod koniec gotowania, aby przyprawa zachowała swoje walory. Uznaje się również, że estragon poprawia apetyt i pomaga zapobiegać wzdęciom i kolkom.

 

Goździk – na słodko i wytrawnie

Orientalne goździki mają wyjątkowo intensywny smak i zapach, dlatego w kuchni trzeba używać ich z rozwagą. Są doskonałym uzupełnieniem zarówno dań słodkich, jak i potraw z mięs, wyjątkowo dobrze komponują się z daniami kuchni egzotycznej. Goździki wykazują działanie znieczulające oraz przeciwzapalne, a ich żucie wspiera układ odpornościowy.

 

 

Imbir, aromatyczne wsparcie dla organizmu

Azjatycki imbir jest ważnym składnikiem dań kuchni orientalnej oraz istotnym elementem tradycyjnej chińskiej medycyny. Dodaje się go do indyjskich sosów i mieszanek curry, a także do potraw na słodko i wypieków. Imbir ma wyjątkowe walory smakowe i zapachowe, posiada także inne cenne dla zdrowia właściwości. Przypisuje się mu działanie przeciwzapalne, oczyszczające, wspierające układ oddechowy oraz rozgrzewające.

 

Wyjątkowo pachnący lubczyk

Lubczyk to wyjątkowo aromatyczne zioło. Świeże liście lubczyku są dobrym dodatkiem do dań z mięsem, sałatek oraz zup, a nasiona dodaje się do makaronów, ziemniaków oraz wypieków, szczególnie do domowego chleba. Uważa się też, że lubczyk ma działanie rozkurczowe, moczopędne, wykrztuśne oraz wspierające układ pokarmowy. Według różnych tradycji, lubczyk jest uznawany również za naturalny afrodyzjak.

 

Uniwersalny majeranek na każdą okazję.

Kuzyn oregano, majeranek, to uniwersalna przyprawa, przez wiele wieków uznawana w Europie za symbol miłości. Majeranek należy do delikatniejszych przypraw, które stosuje się przede wszystkim do aromatyzowania potraw. Dodaje się go między innymi do sosów na bazie masła, pomidorów, grzybowych i rybnych, owoców morza, warzyw i dań mięsnych. Majeranek najlepiej jest dodać do potrawy pod koniec gotowania lub użyć do dekoracji gotowego dania. Majeranek jest źródłem witamin i składników mineralnych. Był stosowany jako dodatek do herbaty, pomocny w przypadku bólu głowy, kataru lub na uspokojenie. Dodatkowo zioło może łagodzić bóle brzucha oraz mięśni.

 

Oregano – do kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko

Lebiodka pospolita, czyli oregano, to bardziej wyrazisty kuzyn majeranku. Jest szczególnie chętnie stosowany w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Dodaje się go do sałatek, drobiu, dziczyzny i owoców morza. We Włoszech oregano  stosuje się w pizzy i sosach pomidorowych. Oregano jest jednak na tyle uniwersalne, że znakomicie sprawdzi się też w typowych daniach kuchni polskiej. Warto wiedzieć, że właściwości antyoksydacyjne oregano są ponad 40 razy większe niż jabłek. Zioło wspiera też układ pokarmowy oraz odpornościowy.

 

 

 

Cytrynowo-sosnowy rozmaryn, dla smaku i zdrowia

Rozmaryn ma wyrazisty zapach i ostry, cytrynowo-sosnowy smak. Charakterystyczne, igiełkowate listki szczególnie dobrze podkreślają smak jagnięciny, dodaje się go również do sosów pomidorowych, pizzy, dań rybnych, dziczyzny i wieprzowiny. Rozmaryn dobrze komponuje się z oliwą z oliwek oraz czosnkiem. Rozmaryn ma działanie dezynfekujące, wspiera pracę żołądka, nerek i wątroby, jest też pomocny przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

 

Świeży i aromatyczny tymianek

Tymianek polecany jest szczególnie do potraw kuchni prowansalskiej, jednak jest to bardzo uniwersalna przyprawa, odpowiednia jako dodatek do jagnięciny, wieprzowiny, gęsi, kaczki, zup, sałatek, sosów i chleba. Tymianek można dodać do owocowej lemoniady, która zyskuje bardziej świeży i orzeźwiający smak. Tymianek dobrze komponuje się z rozmarynem, majerankiem, oregano, zieloną pietruszką i liściem laurowym. Zioło oczyszcza drogi oddechowe, wspiera układ pokarmowy, jest bardzo dobrym dodatkiem do tłustych potraw.

 

We francuskim stylu – zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie są bardzo popularną przyprawą. To kompozycja typowa dla Prowansji, położonej na południu Francji. Składają się na nią rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, oregano i majeranek. W Niemczech do mieszanki dodawana jest również lawenda. Zioła prowansalskie używa się przede wszystkim do zup, ziołowych sosów, twarogów, sałatek i jaj oraz jako dodatek do pieczeni, mięsa mielonego, farszów, potraw z grilla oraz dań z ryb i drobiu. W diecie bezsolnej zioła prowansalskie są zdrowszą alternatywą dla soli. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium