Naturalnie olejki kosmetyczne 0
Naturalnie olejki kosmetyczne

Naturalne olejki zamiast kremu? Jesteśmy na tak! Oleje są składnikami kosmetyków do ciała, twarzy i włosów, ale mogą odgrywać w pielęgnacji główną rolę. Wystarczy dobrać olejek odpowiedni do potrzeb skóry, aby cieszyć się naturalnie zdrową i piękną cerą.

Organiczne kosmetyki i naturalna pielęgnacja są coraz bardziej popularne. Olejek do twarzy to naturalny kosmetyk, który przede wszystkim doskonale nawilża cerę, dlatego jest dobry dla skóry suchej i dojrzałej. Co z pielęgnacją skóry tłustej, mieszanej lub trądzikowej? W tych przypadkach również sprawdzą się olejki! Wystarczy sięgnąć po lekkie oleje, które szybko się wchłaniają i nie pozostawiają na skórze tłustej warstwy.

 

OLEJEK ARGANOWY – DLA CERY SUCHEJ I DOJRZAŁEJ

Olejek arganowy to bardzo popularny i uniwersalny, a jednocześnie cenny kosmetyk. Olej arganowy jest skarbnicą dobrych dla skóry substancji, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także „witamina młodości”, czyli witamina E oraz skwalen. Olejek arganowy działa przeciwzapalnie i łagodząco. Wspiera barierę hydrolipidową oraz pracę gruczołów łojowych, dobrze nawilża, zwalcza wolne rodniki i poprawia elastyczność skóry. Olejek arganowy jest dość ciężki, dlatego polecany jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry suchej oraz dojrzałej. Działa przeciwstarzeniowo – opóźnia pojawienie się zmarszczek wywołanych przez czynniki zewnętrzne, taki jak promienie słoneczne, wiatr i mróz.

 

OLEJEK RÓŻANY – DLA CERY PODRAŻNIONEJ I DOJRZAŁEJ

Olej z róży, królowej kwiatów, to naturalny kosmetyk o bogatych właściwościach. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy oraz witaminę A. Witamina A pomaga spłycić drobne zmarszczki, na przykład w okolicy oczu, oraz rozjaśnia skórę. Stymuluje produkcję kolagenu i regenerację. Olej z róży jest więc odpowiedni dla cery dojrzałej, ale również podrażnionej, wrażliwej i naczyniowej, ponieważ pomaga złagodzić podrażnienia. Kosmetyk przywraca skórze blask i świeżość. Olejek różany ma przyjemny i luksusowy zapach.

 

OLEJEK Z JOJOBA – DLA CERY WRAŻLIWEJ I ALERGICZNEJ

Olejek z jojoba mocno nawilża i odżywia. Zawiera witaminy C i E oraz witaminy z grupy B oraz liczne minerały. Mogą go używać także osoby z problemami skórnymi. Olejek z jojoba nie zatyka porów i jest lekki. Polecany jest w profilaktyce przeciwzmarszczkowej lub jako baza po makijaż. Jego wyjątkową cechą jest struktura, która przypomina strukturę serum. To dlatego olejek z jojoba szybko się wchłania i nie pozostawia lepkiej warstwy na skórze. Przywraca cerze odpowiedni poziom nawilżenia, dzięki czemu skóra zmniejsza produkcję serum.

 

OLEJEK MIGDAŁOWY – DLA CERY SUCHEJ I Z PROBLEMAMI

Olejek uzyskiwany z migdałów to kolejne naturalne źródło bezcennych składników. Zawiera między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D, proteiny, minerały oraz witaminy A i E, czyli silne przeciwutleniacze oraz „witaminy młodości”. Olejek migdałowy to dobre rozwiązanie dla skóry z problemami, takimi jak trądzik lub podrażnienia. Olej z migdałów intensywnie nawilża, chroni skórę przed odwodnieniem, ma działanie regenerujące oraz stanowi barierę przed promieniami słonecznymi, zimnem oraz wiatrem. Olejek migdałowy przywraca skórze blask i jędrność oraz ma działanie przeciwstarzeniowe.

 

OLEJEK Z ORZECHÓW MACADAMIA – DLA CERY SUCHEJ I PODRAŻNIONEJ

Witaminy A i E, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, kwas oleinowy oraz skwalen – ten naturalny koktajl składników nadaje olejkowi z orzechów macadamia silne właściwości nawilżające oraz przeciwstarzeniowe. Odżywia skórę oraz pomaga opóźnić pojawienie się pierwszych zmarszczek, poprawia elastyczność cery oraz ją regeneruje. Olejek z orzechów macadamia sprawdzi się przede wszystkim w pielęgnacji skóry suchej, wymagającej nawilżenia. Jest lekki i nie zatyka porów, dlatego można używać go nawet przy cerze trądzikowej.

 

OLEJEK Z AWOKADO – DLA CERY SUCHEJ I DOJRZAŁEJ

Owoce awokado mają wiele zalet, między innymi zawierają bardzo dobre proporcje kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Pozyskiwany z nich olejek jest źródłem składników dobrych również dla skóry. Wśród nich znajdziemy między innymi białka, aminokwasy, fitosterole, sole mineralne oraz witaminy. Olejek z awokado głęboko wnika w skórę i chroni ją przed utratą wody. Zawarty w nim skwalen i chlorofil działają przeciwzapalnie. Olej z awokado intensywnie nawilża i wygładza. Można stosować go w profilaktyce przeciwzmarszczkowej, do pielęgnacji cery trądzikowej oraz jako ochronę przed słońcem.

 

OLEJEK Z PESTEK MALIN – DLA CERY MŁODEJ, TŁUSTEJ I TRĄDZIKOWEJ

Olej z pestek malin to pod względem konsystencji lekki kaliber, ale pod względem działania może śmiało konkurować z innymi naturalnymi kosmetykami. Olejek z pestek malin zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E. Nawilża, rozjaśnia i łagodzi podrażnienia. Ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz antybakteryjne. Lekki olejek z pestek malin nie zapycha porów oraz reguluje procesy wydzielanie serum. To kosmetyk uniwersalny, o szerokim zastosowaniu. Można stosować go do pielęgnacji skóry dojrzałej, podrażnionej, suchej, tłustej i trądzikowej. Olejek z pestek malin jest dobrą bazą pod makijaż, ponieważ jest prosty w aplikacji i szybko się wchłania. Co szczególnie ważne o tej porze roku, olej z pestek malin zawiera naturalne filtry przeciwsłoneczne, które wspierają ochronę przed promieniowaniem.

 

OLEJEK MARCHEWKOWY – DLA CERY SUCHEJ I DOJRZAŁEJ

Olej marchewkowy to idealna propozycja na lato. Jest lekki, nie zatyka porów oraz dobrze się wchłania. Zawiera prawdziwe bogactwo składników, takich jak między innymi witamina A, kwas foliowy, rutyna, kwasy organiczne oraz liczne związki mineralne. Witamina A wpływa na jędrność skóry oraz widoczność zmarszczek. Olejek marchewkowy przeciwdziała starzeniu się skóry także na inne sposoby – chroni ją przed wpływem wolnych rodników oraz skutkami opalania. Ma działanie przeciwzapalne, polecany jest na przykład do pielęgnacji skóry z łuszczycą oraz egzemą. Olejek marchewkowy bardzo dobrze odżywia i nawilża oraz w naturalny sposób chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych i nadaje jej ładny koloryt.

 

OLEJ RYCYNOWY - DLA CERY DOJRZAŁEJ I Z PROBLEMAMI

Olej rycynowy powstaje z nasion rącznika pospolitego, które zawierają cenne tłuszcze, a także substancje toksyczne. Bez obaw! Tłoczenie na zimno i wygotowanie w wodzie pozwala pozbyć się szkodliwych związków. W olejku rycynowym zostaje to, co najlepsze, czyli zdrowe tłuszcze oraz witaminy A i E. Gęsty olejek jest naturalnym kosmetykiem o bardzo szerokim zastosowaniu. Wygładza i nawilża skórę twarzy oraz pomaga złagodzić zmiany trądzikowe oraz inne problemy skórne, takie jak na przykład oparzenia słoneczne lub blizny. Olej rycynowy można również stosować jako nawilżający, odżywiający skórę tonik. Olejek rycynowy jest dobry dla włosów, rzęs i brwi, ponieważ zapobiega ich wypadaniu i stymuluje do wzrostu. Pomaga również poradzić sobie ze zniszczoną skórą rąk lub szorstkimi piętami i łokciami.

 

Olejki roślinne są dla każdego! Prosty skład i intensywne działanie sprawiają, że oleje są doskonałym uzupełnieniem naturalnej pielęgnacji. Wolisz formułę kremu do twarzy? Do ulubionego kosmetyku dodaj kilka kropel olejku – w ten sposób wzbogacisz skład kremu i nadasz mu nowe właściwości!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper.pl