Chili24.pl
Miód czy syrop klonowy – słodki pojedynek
Miód czy syrop klonowy – słodki pojedynek

Ochota na coś słodkiego? Słodycze są dozwolone nawet na zdrowej diecie. Jak to możliwe? Zamiast słodzonych białym cukrem słodkości, wybieraj te słodkie z natury. Miód i syrop klonowy spełniają ten warunek. Pora odpowiedzieć na pytanie, co lepsze.

Mają złocisty kolor, płynną konsystencję i są słodkie – miód i syrop klonowy pod wieloma względami są do siebie podobne. Swojski miód znamy bardzo dobrze, syrop klonowy, rodem z Kanady, trafił do Polski całkiem niedawno. Produkty różni cena. Syrop klonowy kosztuje więcej od miodowego nektaru, jednak za słoiczek dobrej jakości  miodu także swoje zapłacimy. Miód jest znany i sprawdzony, jako dobry zamiennik cukru oraz sposób na różne dolegliwości. Syrop klonowy z kolei wciąż ma w sobie urok czegoś nowego, nieznanego i oryginalnego. Miód czy syrop klonowy – pora sprawdzić fakty

 

MIÓD – SŁODKIE ZDROWIE

Z cennych właściwości miodu korzystali już starożytni Grecy. Podobno jego wielkim amatorem był Hipokrates, który żył ponad 100 lat. Nasze babcie stosowały miód jako panaceum na różne dolegliwości. Każda łyżka miodu to spora dawka łatwo przyswajalnych węglowodanów, dzięki którym jest on doskonałym źródłem energii. W surowym miodzie znajdziemy bardzo dużo enzymów, aminokwasów, minerałów i witamin.

Miód miodowi nierówny! Rodzaje miodów powstają z nektaru różnych roślin, dlatego różnią się między sobą kolorem, smakiem, zapachem i właściwościami. Różnice możliwe są też w obrębie jednego gatunku – w poszczególnych partiach znajdują się miody z nektarów zebranych w innym czasie, z innego terenu i roślin. Miód akacjowy ma właściwości bakteriobójcze, miód gryczany polecany jest dla wzmocnienia naczyń krwionośnych, a miód lipowy sprawdzi się w przypadku przeziębienia i grypy. Miód spadziowy działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, miód wrzosowy jest dobry dla układu moczowego, a miód rzepakowy ma silne właściwości detoksykujące. Popularny miód wielokwiatowy stosuje się przy przeziębieniach, jest też dobrym pomysłem w stanach zmęczenia i przy dużym wysiłku. Każdy z miodów pozytywnie wpływa na układ odpornościowy oraz jest pomocny przy infekcjach.

Miód dobry na wszystko - znajdź swój ulubiony!

W czasach szlacheckich z miodu wytwarzano płynne złoto – staropolskie dwójniaki, trójniaki i czwórniaki uznawane były za narodowy skarb! Tradycja miodowych trunków przetrwała na szczęście do dzisiaj. Miód ma zastosowanie w cukiernictwie. Można używać go zamiast cukru, bo jest bardzo słodki, a przy tym nie powoduje, a wręcz zapobiega powstawaniu próchnicy. Miód i mięso? To świetny duet! Marynata na bazie miodu nadaje mięsu drobiowemu i wieprzowemu aromat i chrupkość. Bardzo smaczne są tez sosy miodowe, na przykład z musztardą lub piwem.

Miód na kanapki i do smarowania - wypróbuj miód kremowany.

Miód w płynnej postaci pięknie prezentuje się na gofrach, naleśnikach, słodkich tostach, lodach, ciastach i innych deserach. Cechą naturalnego miodu jest krystalizacja – z płynnej potoki zmienia się z czasem w twardy krupiec. Ten proces jest odwracalny – wystarczy włożyć słoiczek do wody podgrzanej do temperatury około 50 stopni, aby miód nie stracił właściwości. Miód możemy dodawać zamiast cukru do kawy i herbaty lub wzbogacić nim płatki śniadaniowe. W postaci kremowanej to doskonałe smarowidło do słodkich kanapek, tostów i naleśników.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat konkretnych gatunków miodów? Sprawdź tutaj!

 

SYROP KLONOWY – SŁODKI KUZYN Z AMERYKI

Syrop klonowy, krewny miodu zza oceanu – dla nas to nowinka, ale Indianie z Ameryki Północnej znają go już od dawna. My jednak kojarzymy syrop klonowy przede wszystkim z widokiem stosu pancake’s, czyli amerykańskich naleśników, polanych złocistą polewą.

Syrop klonowy, idealny do naleśników i nie tylko. Spróbuj!

Uzyskanie syropu klonowego nie jest takie proste! Wiosną w pniu klonu cukrowego, czarnego lub cukrowego montuje się specjalne kraniki, którymi sok klonowy spływa do pojemników. Syrop zbiera się z drzew, które mają co najmniej 30 lat, a jeden pień można wykorzystywać nawet przez 100 lat. Syrop klonowy to skarb Kanady – na fladze tego kraju widnieje liść klonowy, a dokładniej liść klonu czerwonego.

Syrop klonowy ma słodki, unikalny smak, a przy tym jest bogaty w wartościowe dla zdrowia składniki. To dobre źródło przeciwutleniaczy, czyli substancji o działaniu antynowotworowym i przeciwzapalnym. Syrop klonowy ma wysoki indeks glikemiczny, ale zawiera przy tym kwas abscysynowy, który stymuluje wydzielanie insuliny i poprawia wrażliwość na nią komórek tłuszczowych. Znajdziemy w nim również witaminy, przede wszystkim te z grupy B, oraz minerały, między innymi cynk i magnez. Syrop klonowy korzystnie wpływa na układ odpornościowy.

Jasne i ciemne syropy klonowe - który wybierzesz?

Syrop klonowy jest gęsty, a kolorem przypomina miód. Bardziej wartościowe są syropy jaśniejsze, ponieważ oznacza to, proces karmelizacji nie był zbyt intensywny. Jasne syropy są delikatniejsze i nie zmieniają smaku potraw, wiele osób lubi jednak charakterystyczną, paloną nutę, którą można wyczuć w ciemnych syropach.

Syrop klonowy docenią miłośnicy pięknie wyglądających, fotogenicznych potraw. Świetnie pasuje do naleśników, placków , deserów i tostów francuskich. Syrop klonowy zastąpi cukier w wypiekach i napojach – kawie, herbacie, ale również drinkach i koktajlach. Ciemny syrop klonowy to doskonała baza do słodkawej marynaty do mięsa.

 

MIÓD KONTRA SYROP KLONOWY

Nie ulega wątpliwości, że miód i syrop klonowy to szczególnie wartościowe produkty. Który z nich włożyć do koszyka?

  • Smak – jak wiadomo, to kwestia bardzo subiektywna. Miód ma jednak te zaletę, że oferuje większą różnorodność, syrop klonowy dostępny jest praktycznie w dwóch wersjach: ciemnej i jasnej.
  • Konsystencja – syrop klonowy zawsze ma przyjemną, płynna konsystencję, dzięki czemu jest doskonały jako polewa. Miód z czasem krystalizuje się, jednak krupiec możemy łatwo przywrócić do płynnej postaci. Warto zwrócić uwagę na miody w dozownikach, które są łatwe w aplikacji. Płynny syrop klonowy spłynie z kanapki – miód możemy kupić w postaci kremowanej, idealnej do smarowania pieczywa.
  • Kaloryczność – ten pojedynek wygrywa syrop klonowy. Płynne złoto Kanady ma około 260 kalorii w 100 gramach, podczas gdy złocisty miód ma ich około 304 w 100 gramach. Nie jest to może duża różnica, ale dla osób, które liczą każdą kalorię, okazuje się dość znacząca.
  • Właściwości prozdrowotne – zarówno miód, jak i syrop klonowy są bogate w cenne dla zdrowia składniki. Syrop klonowy zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Miód słynie ze swoich właściwości antybiotycznych i przeciwzapalnych – to między innymi zasługa wysokiej zawartości enzymów. Do tego różne rodzaje miodów „specjalizują” się w innych dolegliwościach. Syrop klonowy jest wegański, a miód jest uznawany przez wegan za produkt pochodzenia zwierzęcego. Obydwa produkty dobrze wpływają na układ immunologiczny i są polecane alergikom. Miód klonowy zawiera więcej węglowodanów, białka, błonnika, żelaza i witaminy C, w syropie klonowym znajdziemy więcej wapnia, sodu i ryboflawiny.
  • Cena - bardziej opłacalnym wyborem jest słoik miodu, jednak dobrej jakości syrop klonowy to na pewno miła, smakowa odmiana, na którą można sobie od czasu do czasu pozwolić.

Syrop klonowy, z Kanady na Twój stół!

 

WYNIK?

Miód czy syrop klonowy? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Obydwa produkty są zdrowe i słodkie. Trudno uwierzyć, że coś tak dobrego, może być przy tym takie zdrowe! Każdy z nich może zastąpić cukier w wypiekach i napojach. Jako polewa najlepszy jest syrop klonowy (nie krystalizuje się), choć płynny miód także możemy wykorzystać w tej roli. Do smarowania pieczywa niezastąpiony jest miód kremowany.

Dla zdrowia, energii i smaku - miód dobry na wszystko.

Wszystko okazuje się więc przede wszystkim kwestią smaku – wybierajmy produkt, który nam najbardziej smakuje. W naszym pojedynku małą przewagę uzyskuje polski miód, bo w zależności od rodzaju, jest pomocny przy różnych schorzeniach, a przy tym kosztuje mniej. Na zbliżające się długie, zimne wieczory polecamy ciepłą herbatę ziołową z odrobiną miody lub syropu klonowego. Takie połączenie na pewno poprawi nastrój!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium