Czujesz zmęczenie, cierpisz na skurcze mięśni i bezsenność, jesteś nerwowy, masz problemy z koncentracją? To mogą być oznaki niedoboru magnezu. Zamiast sięgać po suplementy, pomyśl o zmianie nawyków i wprowadź kilka zmian do swojej diety.
Magnez jest pierwiastkiem życia, który bierze udział w wielu ważnych procesach życiowych. Potrzebuje go nasz układ nerwowy, ponieważ magnez wspomaga przekazywanie impulsów nerwowych – w ten sposób wspiera pracę mięśni i nerwów. Magnez bierze udział w pozyskiwaniu energii do tkanek i komórek, także komórek nerwowych mózgu, które są bardzo wrażliwe na jego brak. Magnez podtrzymuje też pracę szarych komórek, poprawia myślenie i pamięć oraz zdolność do uczenia się.
Wybieraj produkty pełnoziarniste - więcej magnezu każdego dnia.
Magnez wspomaga trawienie, reguluje pracę tarczycy i chroni organizm przed powstawaniem kamieni nerkowych. Magnez rozszerza drogi oddechowe, co jest bardzo istotne w leczeniu astmy i zapalenia oskrzeli. Magnez chroni organizm przed szkodliwymi toksynami, które są obecne w owocach i warzywach, pomaga leczyć kontuzje i wzmacnia układ odpornościowy. Razem z witaminą D i wapniem jest składnikiem budulcowym kości i zębów oraz chroni je przed osteoporozą. Magnez jest pomocny przy napięciu przedmiesiączkowym oraz bolesnych miesiączkach.
Magnez jest bardzo ważny dla serca. Według badań, duża ilość magnezu w diecie zapobiega chorobom serca i pomaga w ich leczeniu. Magnez stosuje się na przykład w leczeniu pacjentów po zawale. O odpowiednią ilość magnezu powinny zadbać osoby z nadciśnieniem tętniczym.
Kasza gryczana i inne produkty z gryki - dobre źródło magnezu.
NIEDOBÓR MAGNEZU – STANY ALARMOWE
Niedobory magnezu szkodzą zdrowiu, a także w widoczny sposób pogarszają jakość życia. Przewlekłe zmęczenie, zdenerwowanie, rozdrażnienie, a w skrajnych wypadkach nawet napady nerwicowe lub płacz to oznaki, że w diecie może brakować magnezu. Pojawiają się zawroty głowy i bezsenność, kłopoty z koncentracją oraz zaburzenia ze strony układu oddechowego i pokarmowego. Niedobór magnezu odbija się też na sercu i układzie krążenia. Nieprzyjemnym efektem często są kłopoty z mięśniami, na przykład nagłe i bolesne skurcze oraz drętwienie rąk i nóg. Niedobór magnezu może skutkować wypadaniem włosów, łamliwością paznokci oraz brakiem apetytu.
Magnez znajdziemy w wielu produktach, jednak jego przyswajalność jest stosunkowo niska – wynosi około 15 do 40%. Dodatkowe czynniki – duża ilość alkoholu i kawy, stres, niewłaściwa dieta lub odchudzanie – sprawiają, że poziom magnezu w organizmie może spaść do niebezpiecznego poziomu.
Orzechy, czyli przekąska z magnezem.
ILE MAGNEZU?
Kobiety potrzebują 300 mg, a mężczyźni 370 mg magnezu dziennie. Większej dawki, około 350 mg dziennie, potrzebują kobiety w ciąży. Większe zapotrzebowanie na magnez mają uczniowie, studenci i osoby, które pracują umysłowo. O dodatkowej porcji powinny pamiętać kobiety w okresie menopauzy, osoby chore na cukrzycę oraz przewlekle chore.
Skąd brać magnez? Dodatkowa suplementacja może pomóc, ale w pierwszej kolejności magnezu warto szukać przede wszystkim w naturalnych produktach!
Smaczne i zdrowe? Kakao i gorzka czekolada też mają magnez!
DOŁADUJ SIĘ – NATURALNE ŹRÓDŁA MAGNEZU
Najlepszy magnez to ten naturalny, który znajdziemy w łatwo dostępnych produktach. Jakie są najlepsze źródła magnezu?
Magnez to składnik obecny w wielu produktach pochodzenia roślinnego. Zawierają go produkty pełnoziarniste, takie jak między innymi chleb żytni i graham, brązowy ryż, płatki owsiane oraz kasza gryczana i jęczmienna. Magnez znajduje się też w owocach – szczególnie warto sięgać po jabłka, banany i pomarańcze. W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć bogatych w magnez warzyw, wśród których można polecić między innymi brokuły, marchew, sałatę, natkę pietruszki, fasolką szparagową, fasole białą oraz inne nasiona roślin strączkowych.
Magnez znajduje się również w orzechach i pestkach – mają go migdały oraz orzechy pistacjowe i laskowe, a także pestki słonecznika i dyni. Jednym z najbardziej przyjemnych sposobów na uzupełnienie niedoborów magnezu są kakao i gorzka czekolada – im więcej w niej kakao, tym lepiej.
Strączki - pożywne bogactwo magnezu.
Produkty pochodzenia zwierzęcego również zawierają magnez. Do diety warto włączyć nabiał – mleko 2%, żółte sery, półtłusty twaróg, mięso – wołowinę, wieprzowinę i szynkę wiejską, oraz ryby – świeżego łososia oraz wędzoną makrelę.
Do naturalnych produktów, które zawierają magnez, zaliczymy także miody. Pod względem zawartości magnezu najlepiej wypada miód gryczany.
ŹRÓDŁA MAGNEZU – JAKIE PRODUKTY MAJĄ GO NAJWIĘCEJ?
Wśród naturalnych źródłem magnezu znajduje się kilka produktów, które wyróżniają się wyjątkowo dużą zawartością magnezu.
Jednym z liderów listy są pestki dyni. 100 gram pestek to aż 540 mg magnezu. Pestki dyni warto dodawać do sałatek i płatków śniadaniowych oraz chrupać jako samodzielną przekąskę. Dobrym wyborem jest pieczywo pełnoziarniste z dodatkiem pestek dyni. Świetną lokatę zajmują migdały, które mają prawie 300 mg magnezu w 100 gramach. Wysoką pozycję mają też pistacje i orzechy laskowe – 100 gram takiej przekąski to około 150 mg magnezu. Wśród produktów pełnoziarnistych dobrze jest postawić na kaszę gryczaną, z około 220 mg, oraz płatki owsiane, z około 130 mg magnezu w 100 gramach.
Bogatym źródłem magnezu jest naturalne gorzkie kakao. W 100 gramach proszku znajduje się około 520 m tego składnika. Kakao i gorzka czekolada tworzą dobre połączenie z bananami. To najlepsze owocowe źródło magnezu – 100 gram, czyli mały banan, to już 33 mg.
Pestki dyni i słonecznik - chrupiące ziarna pełne magnezu.
MAGNEZ – KTÓRY SUPLEMENT WYBRAĆ?
Przy zwiększonym zapotrzebowaniu na magnez, kiedy dieta to za mało, warto pomyśleć o dodatkowej suplementacji. Zamiast tabletek wybierz jednak siedmiowodny siarczan magnezu, czyli sól Epsom. Magnez najlepiej wchłania się przez skórę, dlatego kąpiel lub moczenie stóp w wodzie z dodatkiem soli Epsom to dobry sposób na uzupełnienie niedoborów tego składnika. Sól Epsom zawiera również siarkę, która pomaga zadbać o dobra kondycję włosów skóry i paznokci oraz wspiera oczyszczanie organizmu ze szkodliwych związków. Odprężająca kąpiel z dodatkiem soli Epsom i kilku kropel olejku eterycznego to zdrowy i przyjemny sposób na relaks – dwa w jednym! Sól Epsom ma wiele zalet i zastosowań – tutaj znajdziesz cały artykuł na jej temat.
Sól Epsom - na dobry sen, zdrowe mięśnie i więcej energii.
Magnez jest niezbędny – niestety stresujący tryb życia i niewłaściwa dieta sprawiają, że możemy mieć go za mało. Zdrowy poziom magnezu to więcej energii i radości z życia na co dzień!