Pora na herbatę! 0
Pora na herbatę!

Idą jesień i zima, czas się rozgrzać! A jak wiadomo, nic tak nie rozgrzewa jak kubek gorącej herbaty. Jaka herbata najlepiej rozgrzeje w długi, zimny wieczór?

Według legend ludzie piją herbatę od kilku tysięcy lat. Podobno kilka listków herbacianych przez przypadek wpadło do kubka chińskiego cesarza Shennonga. Sprawiły, że zwykła gorąca woda zyskała wyjątkowy smak i aromat, który zachwycił władcę. Historia herbaty jest związana z chińska kulturą. Na przestrzeni wieków picie herbaty stało się ważnym obrzędem.

Duży wybór herbat znajdziesz w Chili24!

Herbata trafiła do Europy w XVII wieku, a ze wszystkich zachodnich krajów jej walory najbardziej docenili Anglicy. Śmiało możemy powiedzieć, że herbata to napój władców ponieważ za jej popularność w Anglii odpowiada kolejna koronowana głowa. Zwyczaj picia herbaty upowszechniła królowa Katarzyna Braganza. Z czasem herbata podbiła serca innych europejskich krajów i obecnie jest drugim, zaraz po wodzie, najpopularniejszym napojem. Polacy od lat są w czołówce miłośników tego napoju w Europie i na świecie.

Miłośnicy herbaty cenią ją za smak, jednak to nie jedyny powód, dla którego warto sięgać po herbaciane napary.

Herbata, w zależności od rodzaju, zawiera różną ilość przeciwutleniaczy. Wspomagają one ochronę przed nowotworami oraz zwalczają wolne rodniki. Polifenole wspierają również mózg, przede wszystkim części odpowiedzialne za procesy nauki i pamięciowe. Herbata zawiera kofeinę, więc pobudza, ale przy tym nawadnia organizm (choć oczywiście nie zastąpi wody!).

Czarna herbata, Earl Grey, czarna herbata owocowa - znajdź swoją ulubioną!

 

WSZYSTKIE KOLORY HERBATY

Miłośnicy herbaty mają szeroki wybór. Wyróżniamy wiele rodzajów herbat – różnią się między sobą procesem produkcji oraz właściwościami. Oto nasz krótki przewodnik po herbatach!

 

HERBATA CZARNA

To najpopularniejsza odmiana herbaty. Czarna herbata prosta w wyniku pełnej fermentacji, czyli utleniania, czemu zawdzięcza swój intensywny smak. Czarna herbata ma mniej kofeiny niż kawa, ale również wykazuje działanie pobudzające. Zawiera teinę, która ma takie same właściwości jak kofeina, a przy tym pobudza wydzielanie soków trawiennych i zatrzymuje rozwój bakterii. Czarna herbata jest więc dobrym sposobem na zatrucie pokarmowe. Często łączy się ją z innymi składnikami, które wzbogacają jej walory. Popularny Earl Grey to połączenie czarnej herbaty oraz cytrusowego olejku bergamoty. dodaje się do niej również inne owoce lub przyprawy. Czarną herbatę można pić samodzielnie lub z dodatkami, takimi jak mleko, cytryna, cukier, miód imbir lub kardamon.

 

HERBATA ZIELONA

Od czarnej herbaty różni ją proces przetwarzania. Krótszy proces fermentacji sprawia, że zielona herbata zachowuje wiele właściwości odżywczych świeżych liści. Zielona herbata ma jasny kolor i delikatniejszy smak niż czarna herbata. Zawiera też mniej kofeiny, znajdziemy w niej za to wiele polifenoli, w tym katechiny, które mają zdolność zwiększenia zdolności spalania tłuszczu. Zielona herbata działa jak filtr przeciwsłoneczny oraz korzystnie wpływa na wytrzymałość i gęstość mineralną kości. Walory zielonej herbaty zależą od czasu parzenia. Działanie pobudzające i bardziej delikatny smak uzyskamy po około 3 minutach parzenia. Po dłuższym czasie herbata straci łagodność i nie będzie mocno pobudzała.

Zielona herbata, czyli delikatność smaku, moc pobudzenia i dawka polifenoli.

Matcha to zielona herbata w postaci proszku. Taka skoncentrowana postać herbaty to naturalne bogactwo polifenoli i kofeiny. Matcha zawiera dużo chlorofilu, dzięki czemu wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich.

 

HERBATA CZERWONA

Zwana także Pu-erh, wspiera spalanie tłuszczu, jest więc polecana osobom na diecie odchudzającej. Powstaje z listków, które po procesie utlenienia przechodzą jeszcze tak zwaną właściwą fermentację. Czerwona herbata jest wyjątkowo aromatyczna i ma lekko korzenny smak. Czerwona herbata nie ma silnego działania pobudzającego, ale mogą po nią sięgać osoby wrażliwe na kofeinę. Czerwona herbata nie zaburza przy tym wchłaniania żelaza, tak jak herbata czarna.

Czerwona herbata Pu-erh - wypróbuj na odchudzanie i nie tylko!

 

HERBATA BIAŁA

To delikatna odmiana herbaty, która powstaje z pąków i młodych liści, których nie poddaje się procesom fermentacji. Z tego powodu nie ma cierpkiego posmaku czarnej herbaty ani nuty trawiastości, wyczuwalnej w zielonej herbacie. Ma jasny kolor i delikatny zapach. Biała herbata ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy. Określana jest czasem jako „najzdrowszy napój świata”. Biała herbata jest dobrym źródłem witaminy C.

Najzdrowszy napój świata - skuś się na białą herbatę!

 

Klasyczna herbata powstaje z listków herbacianych, jednak obecnie tym mianem określamy także inne napoje.

  • Yerba Mate – powstaje z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale zdobywa sobie coraz większą popularność. Yerba Mate pobudza tak jak kawa, ożywia, pobudza umysł i ciało, a jednocześnie ma orzeźwiające właściwości herbaty i jest źródłem witamin i składników mineralnych. Przez wiele osób jest traktowana jako godne zastępstwo dla małej czarnej. Więcej o Yerba Mate dowiesz się tutaj.
  • Zioła i herbaty ziołowe – to bardzo szeroka grupa, ponieważ znajdziemy w niej susze sporządzone z wielu gatunków ziół. Właściwości herbat ziołowych i mieszanek na bazie ziół są różne i zależą od surowca. Herbaty ziołowe w tradycyjnej medycynie ludowej były stosowane jako lekarstwa na różne dolegliwości. Jak działają zioła? Sprawdź nasz artykuł!
  • Herbaty owocowe – są robione z suszu owocowego i nie zawierają dodatku tradycyjnej herbaty. Herbatki owocowe mają intensywny smak i zapach, są przy tym również źródłem witamin.
  • Rooibos – to drobno pocięte liście czerwonokrzewu. Rooibos nie zawiera garbników, dlatego nie ma goryczkowego posmaku – jest raczej delikatna. Nie zawiera kofeiny i jest polecana jako naturalny środek uspokajający. Warto dodać, że Rooibos to rodzaj herbaty szczególnie bogaty w żelazo.

Rooibos - delikatna herbata z czerwonokrzewu, na uspokojenie i nie tylko.

 

Podobno nie ma takiego problemu, którego nie złagodzi filiżanka dobrej herbaty. Jesienne i zimowe miesiące to czas, kiedy szczególnie warto rozsmakować się w rozgrzewających, herbacianych naparach. A wiosna i latem możemy zamienić je na orzeźwiającą herbatę mrożoną!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper.pl