Dla jednych koszmar dzieciństwa, dla innych najlepszy sposób na śniadanie – owsianka jest nienawidzona i kochana. Pora odczarować owsiankę! Płatki owsiane są zdrowe i sycące, mogą być też naprawdę smaczne!
Płatki owsiane mają wiele wartości odżywczych, za które pokochali je sportowcy i osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia. Na początek chcemy jednak przekonać, że owsianka to rozwiązanie nie tylko zdrowe, ale również… praktyczne. Rano liczy się każda minuta, a płatki śniadaniowe przygotujemy w kilka chwil. Jeśli zrobimy śniadanie wieczorem poprzedniego dnia, po przebudzeniu wystarczy je podgrzać – i gotowe. Jedzenie owsianki się opłaca, także finansowo. Płatki owsiane mogą być nawet kilka razy tańsze od płatków śniadaniowych lub mieszanek musli. Owsianka to śniadanie niemal idealne.
Płatki owsiane i nie tylko - przetwory owsiane to źródło zdrowia.
OWSIANKA – TANIE DANIE O BEZCENNYCH WŁAŚCIWOŚCIACH
Owies był uprawiany setki lat przed naszą erą, a w średniowiecznej Europie był podstawą wyżywienia. Owies i jego przetwory, w tym również płatki owsiane, zawierają cały szereg witamin i minerałów, dobrych dla zdrowia i sylwetki.
Spośród zbóż, to właśnie owies ma najwięcej białka. Co bardzo ważne, występuje ono razem z bogatym zestawem aminokwasów. Jeśli połączymy płatki owsiane z mlekiem lub jogurtem, dostarczymy sobie zestaw niezbędnych aminokwasów.
Płatki owsiane - błyskawiczne, górskie, ekologiczne, bez glutenu.
Płatki owsiane są świetne dla mózgu. Dawka witaminy B6 pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Płatki owsiane są znakomite dla uczniów oraz osób, które chcą przygotować się na wysiłek umysłowy – oraz fizyczny. Kwas pantotenowy i witamina B1 pomagają zapobiegać zmęczeniu i złym nastrojom. Witaminy z grupy B, magnez i selen mają pozytywne działanie na zdrowie układu nerwowego.
Owsianka świetnie działa na urodę i pomaga zachować młodość na dłużej. To zasługa silnego przeciwutleniacza, czyli witaminy E, zwanej także witaminą młodości. Witamina E chroni komórki i spowalnia procesy starzenia. Zboża zawierają niewiele flawonoidów, które wpływają na organizm podobnie to witamin – jednak owies jest wyjątkiem. Owies wśród innych zbóż wyróżnia się też zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą być elementem profilaktyki przeciwmiażdżycowej, nawilżają skórę od środka i łagodzą podrażnienia o charakterze alergicznym.
PŁATKI OWSIANE NA ODCHUDZANIE
Chcesz schudnąć? Na śniadanie wybierz płatki owsiane. Owies zdobywa kolejny tytuł NAJ, tym razem pod względem zawartości błonnika, w tym błonnika rozpuszczalnego, który jest uznawany za najlepszą frakcję. Owies ma świetne proporcje błonnika, dzięki którym skutecznie obniża poziom cholesterolu. Rozpuszczalny błonnik w tym zbożu to przede wszystkim beta-glukan. Ta substancja w przewodzie pokarmowym działa jak naturalny opatrunek i środowisko dla dobry bakterii, a dodatkowo zmniejsza przyswajanie cukrów – płatki owsiane na swoją listę zakupów powinny wpisać osoby zagrożone cukrzycą typu 2 oraz otyłością. Beta-glukan oprócz tego ma zdolność wiązania toksyn i kwasów tłuszczowych oraz wspomaga ich wydalanie, a dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy.
Owsianka inaczej - wypróbuj połączenia płatków owsianych ze zdrowym dodatkami.
Tyle błonnik rozpuszczalny, jednak ten nierozpuszczalny, również obecny w płatkach owsianych, również ma mocne strony. Reguluje pracę jelit, pomaga przy zgadze i nadkwasocie oraz daje uczucie sytości. Ta ostatnia właściwość jest szczególnie ważna dla osób na diecie odchudzającej. Nieugotowane płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny i przy stosunkowo małej liczbie kalorii dostarczają wyjątkowo dużo ważnych dla zdrowia składników odżywczych.
OWSIANKA NA START! PŁATKI OWSIANE W DIECIE SPORTOWCÓW
Płatki owsiane są uwielbiane przez sportowców różnych dyscyplin. Jedzą je biegacze, kolarze i kulturyści. To świetna kompozycja węglowodanów, białka, błonnika, witamin i minerałów. Płatki owsiane mogą być dobrym źródłem energii przed treningiem, ze względu na węglowodany, oraz wspierać regenerację po ćwiczeniach, dzięki zawartości białka.
Płatki owsiane - zapraszamy na pożywne ciastka owsiane!
PŁATKI OWSIANE – SAME PLUSY
Płatki owsiane same w sobie mają wiele cennych składników, a w połączeniu z produktami mlecznymi, owocami i orzechami tworzą kompleksowy posiłek. Można przygotować je na mleku i na wodzie – w tym drugim przypadku będą mniej kaloryczne. Możemy przygotować je wieczorem i rano jedynie odgrzać lub wybrać płatki owsiane błyskawiczne, które wystarczy tylko zalać wodą lub mlekiem.
Każdego dnia możemy przygotować płatki owsiane nieco inaczej, łączyć z innym rodzajem mleka, owocami, bakaliami, orzechami, masłem orzechowym, miodem, kakao, chrupiącą granolą, konfiturami, a nawet dolać do nich filiżankę kawy – możliwości są tak szerokie jak nasza wyobraźnia! Płatki owsiane można podać również w wersji wytrawnej, na przykład z awokado, pomidorami, szpinakiem lub pietruszką.
Chrupiąca, słodka granola na dobry początek dnia - sprawdź!
Płatki owsiane mają jeszcze inne zastosowania. Przygotujemy z nich sycące koktajle, słodkie ciasta, ciasteczka i muffinki oraz chrupiące bułeczki i chleb oraz zdrowe, dodające energii batony lub wykorzystamy jako chrupiącą panierkę. Czy ktoś jeszcze ma ochotę powiedzieć, że płatki owsiane to nuda? ;)
PRZEPISY NA OWSIANKĘ – ZDROWE I SMACZNE INSPIRACJE
KLASYCZNY PRZEPIS NA OWSIANKĘ
Składniki:
- szklanka mleka
- 1 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- orzechy laskowe, płatki migdałowe lub inne bakalie
- syrop klonowy lub daktylowy.
Przygotowanie:
Płatki, mleko i syrop wrzucić płatki owsiane. Gotować 5 minut, przełożyć do miseczki. Posypać bakaliami. Do owsianki można dodać również owoce. Podczas gotowania do owsianki można dodać rządek pokruszonej czekolady – w ten sposób powstanie owsianka czekoladowa. Do płatków owsianych możemy też dodać na przykład starte jabłko, cynamon, masło orzechowe lub ekstrakt z wanilii.
KOKTAJL OWSIANKOWY – POMYSŁ NA ŚNIADANIE W BIEGU
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- szklanka mleka – może być roślinne, na przykład owsiane
- pół szklanki mrożonych lub świeżych owoców, najlepiej malin, truskawek lub jagód
- łyżeczka syropu klonowego lub miodu.
Przygotowanie:
Składniki koktajlu zmiksować w blenderze.
NOCNA OWSIANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki mleka, może być roślinne
- łyżeczka syropu klonowego, daktylowego lub miodu
- łyżka masła orzechowego
- opcjonalnie : łyżeczka nasion chia
- łyżka orzechów ziemnych
- łyżka wiórków czekoladowych
Przygotowanie:
Płatki, mleko, słodziło, masło orzechowe oraz nasiona chia i umieścić w słoiku. Wstawić na noc do lodówki. Rano wymieszać, posypać orzechami i czekoladą.
GRANOLA OWSIANA
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- po kilka łyżek orzechów i suszonych owoców
- pół szklanki zaparzonej herbaty
- 3 łyżki miodu
- łyżka cynamonu
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza. Wymieszać płatki, orzechy, owoce i przyprawy. Wymieszać herbatę z miodem, połączyć z suchymi składnikami. Wysypać mieszankę równomiernie na blachę, wstawić do piekarnika. Piec 10 minut, po tym czasie przemieszać i piec kolejne 10 minut. Ponownie przemieszać i piec jeszcze 5 minut. Przestudzić, przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.
WYTRAWNA OWSIANKA Z JAJKIEM
Składniki:
- 1 ½ szklanki płatków owsianych
- jajko
- plastry awokado, pomidorki koktajlowe lub suszone pomidory, pestki dyni, pieczona papryka w zalewie
Przygotowanie:
Płatki owsiane zagotować w 3 szklankach wody. Jajko ugotować na miękko. Do miseczki z płatkami dodać pokrojone w ćwiartki jajko, awokado w plasterkach, pomidory i paprykę.