„Minął sierpień, minął wrzesień, znów październik i ta jesień…” Skończył się sezon na świeże warzywa i owoce, w tym aromatyczne pomidory. Miłośnicy tych warzyw nie powinni jednak narzekać. Przetwory pomidorowe to zdrowa alternatywa – a nawet zdrowsza!
Pomidory przybyły do Europy z Ameryki Południowej w XVI wieku i na początku były traktowane jako… roślina ozdobna! Dopiero z czasem odkryto ich walory smakowe i zdrowotne. Znane są różne odmiany pomidorów, w różnych kolorach i smakach, ale to te czerwone są najbardziej popularne. Pomidory są tak łatwo dostępne, że czasem zapominamy, jak bardzo są wartościowe.
POMIDORY – SKARBNICA WITAMIN, MINERAŁÓW I LIKOPENU
Za co trzeba docenić pomidory? To bogaty koktajli witamin i minerałów. Jeden duży pomidor zapewnia aż 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która między innymi wspomaga odporność oraz dotlenia i wzmacnia naczynia krwionośne. Spory pomidor to także około 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę młodości i płodności, czyli witaminę E.
Pomidor to bogate źródło potasu, który ma działanie moczopędne i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. W pulchnych czerwonych warzywach znajdziemy również między innymi witaminy z grupy B, witaminy K i PP oraz żelazo, wapń i magnez. Innym cennym składnikiem pomidorów jest beta-karoten – ten składnik nie tylko pomaga się ładnie opalić, jest również przeciwutleniaczem oraz korzystnie wpływa na wzrok.
Ketchup – idealny dodatek do kanapek, mięsa i warzyw.
Najważniejszy składnik pomidorów to likopen, czyli naturalny czerwony barwnik. Likopen to najmocniejszy antyutleniacz z grupy karetonoidów, który neutralizuje wolne rodniki i przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia. Likopen to także naturalna ochrona przeciwsłoneczna.
Co warto wiedzieć o likopenie? Likopen nie boi się wysokiej temperatury, wprost przeciwnie – uwalnia się w procesach przetwarzania. W przetworach pomidorowych znajdziemy kilka razy więcej likopenu niż w świeżych warzywach. Dlaczego tak się dzieje? Wysoka temperatura niszczy ściany komórkowe, dzięki czemu likopen z soku komórkowego staje się łatwiej dostępny.
Sok pomidorowy – na orzeźwienie i do gotowania!
Zapamiętaj! Pomidory hodowane na słońcu i ekologiczne mają więcej wartości odżywczych niż warzywa ze szklarni, z masowych upraw.
PRZETWORY POMIDOROWE – JESZCZE WIĘCEJ LIKOPENU!
Świeże pomidory są smaczne i zdrowe, ale szczególnie jesienią i zimą warto przychylnym okiem spojrzeć na przetwory pomidorowe. Tym bardziej, że są bogatszym źródłem likopenu i nie tylko.
Suszone pomidory – źródło zdrowia na cały rok.
Sok pomidorowy – jest niezwykle bogaty w likopen – ma go ponad 8 raz więcej niż świeże warzywo. Można go pić, ale również wykorzystać w kuchni, na przykład do przygotowania zupy. Dobrym pomysłem jest dolanie kilku kropli dobrego oleju, ponieważ witaminy i minerały lepiej przyswajają się w towarzystwie tłuszczów.
Ketchup – jedna szklanka ketchupu zawiera niemal 4 razy więcej likopenu niż świeże warzywo. Ma tez więcej witamin z grupy B, odpowiedzialnych między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Koncentrat pomidorowy – niewielki słoiczek może zawierać równowartość nawet kilku dorodnych pomidorów. Koncentraty pomidorowe mają różny stopień zagęszczenia – maję w składzie.12%, 20%, 30% lub 40% ekstraktu. Koncentrat pomidorowy to pasta z pomidorów poddana procesowi pasteryzacji, dzięki czemu do jego produkcji zwykle nie stosuje się konserwantów.
Sos i zupa pomidorowa? Wypróbuj koncentraty i przeciery pomidorowe!
Suszone pomidory – to najlepsze źródło likopenu. 1 kilogram suszonych pomidorów powstaje z około 10 kilogramów świeżych warzyw, dzięki czemu zawierają skoncentrowaną dawkę dobrych składników. Świeże warzywo to porcja około 7 do 20 miligramów likopenu, a 100 gram suszonych pomidorów zawiera nawet 100 miligramów cennego przeciwutleniacza. Suszone pomidory i zalewa z oliwy to idealne połączenie – tłuszcze wspierają wchłanianie składników odżywczych z pomidorów. Suszone pomidory maja tez około 100 razy więcej potasu niż taka sama porcja świeżych warzyw.
PRZYGOTUJ SIĘ NA ZIMĘ!
Aromatyczne przetwory z pomidorów przywołają smaki i zapachy lata. Koncentrat pomidorowy, przecier, passata, pomidory w puszce to doskonała baza do przygotowania aromatycznych sosów, zup, zapiekanek i innych potraw. Te przetwory będą doskonale komponowały się z oliwą z oliwek, czosnkiem i bazylią. Pomidorowe przetwory dostarczą witamin i minerałów – dzięki nim zima będzie smaczniejsza i zdrowsza!
PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ
Składniki:
- passata pomidorowa Look Food
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oleju ryżowego
- sól himalajska
- 1 łyżka suszonego oregano
Przygotowanie:
Podsmażyć na oleju ryżowym pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać passatę, przyprawy, ketchup i bulion. Całość gotować na małym ogniu przez około 20 minut.