Chili24.pl
Przestań pić kawę!
Przestań pić kawę!

Kawa to zawsze dobry pomysł – powiedzą kawosze, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez małej czarnej. Albo kilku. Kawa ma wiele zalet i większość osób bez problemów może pozwolić sobie nawet na kilka filiżanek dziennie. To prosty sposób, aby dodać sobie energii i pobudzić do działania. Co z tymi, którzy z różnych powodów kawy pić nie mogą lub po prostu jej nie lubią?

Pobudzające działanie kawa zawdzięcza kofeinie, która jest substancją pochodzenia roślinnego. Kofeina podnosi odporność na zmęczenie oraz pobudza metabolizm. Kawa pita w odpowiednich ilościach nie zaszkodzi, jednak co za dużo, to niezdrowo.

Szczególną uwagę na ilość pitej kawy powinny zwrócić kobiety w ciąży oraz osoby z nadciśnieniem i chorobą wieńcową. Kawa stymuluje wydzielanie kwasu solnego, dlatego może zaszkodzić przy wrzodach żołądka oraz powodować problemy u osób ze szczególnie wrażliwym układem pokarmowym. Zbyt dużo kawy zaszkodzi także osobom zdrowym. Nadmiar może prowadzić do bólu głowy, problemów ze snem oraz drażliwości. Kawa wypłukuje witaminy i minerały, takie jak witaminy z grupy B, magnez i wapń, dlatego zapaleni kawosze powinni zadbać o suplementację tych składników.

 

ALTERNATYWA DLA KAWY

Pić czy nie pić – oto jest pytanie. Najważniejszy jest rozsądek i umiar. Jeśli kawa nam nie szkodzi i lubimy jej smak, nie ma powodu, żeby z niej rezygnować. Zawsze jednak warto poszukać lepszej alternatywy, która doda energii i będzie w stanie zastąpić kawę.

 

YERBA MATE – ENERGIA, WITAMINY I MINERAŁY

Yerba Mate to listki i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego, który pochodzi z Ameryki Południowej. W tamtym rejonie picie naparu ma długą tradycję. Yerba Mate zawiera naturalną kofeinę o długotrwałym działaniu, dzięki czemu efekt pobudzenia trwa dłużej. Napar z ostrokrzewu paragwajskiego poprawia koncentrację. Argumentem przeciwko kawie jest wypłukiwanie przez nią magnezu – mała czarna dodaje energii, ale brak magnezu może pogłębić poczucie zmęczenia. Yerba Mate działa na odwrót, ponieważ uzupełnia ten składnik. W Yerba Mate znajdziemy też inne składniki mineralne – potas, cynk, fosfor, miedź, chrom, krzem, mangan i chrom, oraz liczne witaminy – witaminę A, witaminy z grupy B, witaminy C i E. Yerba Mate jest też źródłem substancji o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Dodatkowo wspiera odchudzanie oraz usuwanie wody z organizmu.

Energia z Ameryki Południowej - Yerba Mate pobudzi, orzeźwi i odżywi!

Yerba Mate ma charakterystyczny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Dlatego przygodę z ostrokrzewem paragwajskim najlepiej zacząć od nieco słabszych odmian, o mniej intensywnym smaku i aromacie. Yerba Mate nie jest dla każdego – nie powinny jej pić dzieci oraz kobiety w ciąży.

 

ZIELONA HERBATA NA POBUDZENIE – JAK PARZYĆ?

Popularna czarna herbata zawiera teinę – to substancja, która działa podobnie do kofeiny, ale nieco słabiej. Jeśli potrzebujemy porcji energii, o wiele lepiej sięgnąć po zieloną herbatę. Parzenie zielonej herbaty to sztuka, która wymaga uwagi. Przede wszystkim do zalewania herbacianych listków nie używamy wrzątku – woda powinna mieć temperaturę maksymalnie 80 stopni Celsjusza. Dla efektu pobudzenia zieloną herbatę parzymy do 3 minut. Po tym czasie napar nabierze goryczy i straci właściwości energetyczne. Zielona herbata będzie miała większą moc, jeśli nasypiemy więcej listków – wydłużenie czasu parzenia nie da takiego efektu!

Herbata zamiast kawy? Zielona herbata!

Dlaczego zielona herbata? To bogate źródło antyoksydantów o właściwościach antynowotworowych, które dodatkowo dbają o skórę i pomagają zachować młodość na dłużej. Znajdziemy w niej też witaminy i składniki mineralne, na przykład fluor, który działa przeciwpróchniczo. Zielona herbata wspomaga odchudzanie oraz działa moczopędnie, co umożliwia usuwanie toksyn z organizmu. Wspiera także serce, układ krążenia i odpornościowy.

 

GUARANA – NAJLEPSZE ŹRÓDŁO KOFEINY

Kawa nie jest najlepszym źródłem kofeiny. Prym wiedzie tutaj guarana, znana od wieków mieszkańcom Ameryki Południowej. Guarana to gatunek pnącza, a jej ziarna są bogatą skarbnicą kofeiny. Dzięki wysokiej zawartości tego składnika, guarana pobudza, dodaje energii w stanach wyczerpania fizycznego i intelektualnego oraz poprawia koncentrację. Guarana ma właściwości antyoksydacyjne i wykazuje działanie antybakteryjne, pomaga również poprawić odporność. 

Guarana - jeszcze więcej naturalnej kofeiny i energii!

Po guaranę mogą sięgać osoby, które nie piją kawy, na przykład w związku z problemami z żołądkiem. Ze względu na intensywne działanie, guarana nie jest polecana kobietom w ciąży oraz karmiącym, ostrożność powinny zachować także osoby, które mają problemy z nadciśnieniem.

 

KAWA ZBOŻOWA – DELIKATNE POBUDZENIE I SMAK „PRAWDZIWEJ” KAWY

Są osoby, które po prostu lubią smak kawy. Działanie pobudzające nie jest dla nich tak ważne jak przyjemność, która wynika z pica małej czarnej. Odpowiedzią mogą być kawy zbożowe. Nie mają silnego działania pobudzającego, ale przypadną do gustu kawoszom, dla których najważniejsze są walory smakowe kawy. Właściwości i smak napoju będą różne, w zależności od rodzaju zboża.

Kawa orkiszowa łagodnie energetyzuje organizm, wspiera pracę przewodu pokarmowego oraz jest źródłem pierwiastka życia, czyli krzemu. Kawa z konopi nie zawiera kofeiny, ale dodaje wigoru oraz uzupełnia dietę w witaminy i składniki mineralne. Ma delikatnie orzechowy smak, dobrze komponuje się z mlekiem, miodem i cukrem. Kawę z konopi mogą pić nawet dzieci. Kawa żołędziowa delikatnie pobudza, jest łagodna dla żołądka oraz dostarcza magnezu, a pita na czczo likwiduje uczucie głodu.

Naturalna energia ze zbóż - kawa zbożowa, czyli alternatywa dla kawy palonej.

Ciekawostką jest kawa z topinamburu. Pomaga poradzić sobie z przewlekłym uczuciem zmęczenia, dostarcza witamin i minerałów, poprawia przemianę materii oraz wzmacnia układ odpornościowy. Zawiera inulinę – to naturalny prebiotyk, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Kawa z cykorii także pełna jest dobrych dla zdrowia składników, ma przy tym intensywny smak, przyśpiesza przemianę materii oraz zapewnia uczucie sytości.

 

ZIELONA KAWA – NA ODCHUDZANIE I POBUDZENIE

Innym wartym uwagi produktem jest zielona kawa. Powstaje ona z takich samych ziaren, co tradycyjna czarna kawa, jednak proces jej obróbki kończy się przed paleniem. Zielona kawa zawiera tyle samo kofeiny co kawa palona, ale zachowuje kwas chlorogenowy, naturalny antyoksydant. Zielona kawa wykazuje działanie oczyszczające i przeciwgrzybiczne, pomaga zwalczyć infekcje, jest pomocna przy odchudzaniu oraz walce z cellulitem. Zielona kawa ma delikatniejszy smak i zapach niż kawa palona. Polecana jest sportowcom oraz osobom aktywnym fizycznie – przygotowuje organizm do wysiłku i skraca czas regeneracji.

Kawa zielona - dla sportowców, przy odchudzaniu, dla pobudzenia.

 

 

Mała czarna ma mocnych rywali. Dla wielu osób palona kawa wciąż jest bezkonkurencyjna, ale kiedy w wyścigu stawką jest zdrowie i dobre samopoczucie – warto dać szansę innym zawodnikom.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium