Słonecznik to roślina posiadająca piękny, żółty kwiat. Jego ziarna są podstawą do produkcji oleju słonecznikowego, stanowią także przekąskę samą w sobie lub jako dodatek do sałatek i różnych potraw. Ziarenka te są skarbnicą wielu cennych witamin: E, B1, B2, B6, PP. Słonecznik zawiera, również, cenne minerały: wapń, potas, fosfor, żelazo, cynk czy magnez.
Co zyskasz, jedząc ziarna słonecznika?
Przede wszystkim, piękny i młody wygląd, bowiem zawarta w tej roślinie witamina E, zwana witaminą młodości, chroni organizm przed procesem starzenia. Cynk, zaś, ma korzystny wpływ na wygląd włosów, paznokci oraz cery. Spożywanie ziarenek ze słonecznika, bogatych w tiaminę, poprawia funkcjonowanie systemu nerwowego i serca oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi oraz prawidłowego stężenia cholesterolu. Po trzecie: słonecznik reguluje gospodarkę hormonalną organizmu, wpływa na prawidłowy transport tlenu, produkcję czerwonych krwinek oraz a zawarty w ziarnach magnez i witamina B6 niweluje poczucie zmęczenia.
Dziś, przepis na mleko i serek z ziarenek słonecznika. To zdrowa, wegańska, bezlaktozowa i bezglutenowa propozycja na śniadanie czy kolację.
Mleko:
Składniki na około 300 ml:
- 1 szklanka ziarenek ze słonecznika
- około 0,5 litra wody (ilość wody musi być 2xwiększa niż ilość ziaren słonecznika).
Przygotowanie:
Ziarenka kilkakrotnie przepłukać wodą. Następnie, należy przesypać je do miski i zalać wodą. Odstawić na kilka godzin. Najlepiej, zacząć je przygotowywać wieczorem i odstawić na noc. Całość dokładnie zmiksować/zblenderować i odsączyć przez gazę. Mleko jest gotowe. Można je rozcieńczyć, w zależności od upodobań.
Wegański serek:
Do części pozostałej po odsączeniu mleka, dodać sól, pieprz i ząbek czosnku. Idealna propozycja do pieczywa lub talarków zbożowych.
Serek bez przypraw to zdrowsza alternatywa do masła ;)