
Wielkanocny mazurek jest symbolem dostatku. Staropolskie ciasto z bakaliami powinno być słodkie, ale też piękne - to król wielkanocnego stołu.
Słodki mazurek, pełen bakalii i słodyczy według wielkanocnych tradycji miał przyciągać bogactwo i był symbolem kunsztu gospodyni. Nie ma jednego przepisu na mazurek - więcej ciekawych historii przeczytasz na blogu. Razem z producentem mąki ToTa zapraszamy na przepis na wyjątkowy wielkanocny mazurek z bezą.
![]() |
CIASTO
- 220 g mąki pszennej typ 500
- 2 żółtka
- 80 g masła
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
![]() |
![]() |
PIANA
DODATKOWO
- 40 g czekolady
- łyżka mleka
- garść orzechów brazylijskich
![]() |
![]() |
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka i pokrojone masło. Zagniatamy ciasto, pod koniec wlewamy wodę i jeszcze raz wszystko zagniatamy.
- Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia - tylko spod i wykładamy ciasto, wylepiamy ciastem także boki do połowy wysokości. Ciasto nakłuwamy widelcem j chowamy do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i podpiekamy ciasto przez 25 minut, grzanie góra dół. Następnie ciasto wyciągamy i zostawiamy na 15 minut, aby przestygło. Wykładamy frużelinę owocową. Ubijamy białka z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy małe beziki na cieście.
- Pieczemy ciasto jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180. Studzimy ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką mleka.
- Polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 8