
Grill i kuchnia azjatycka - dzisiaj pokazujemy, jak połączyć te światy, w wersji z mięsem i roślinnej. Dwa oryginalne przepisy i jeden sekret udanego, pysznego grillowania - saszetka sosu Stir Fry Blue Dragon!
Zmień grillowanie w prawdziwą azjatycką ucztę. Grillowane skrzydełka kurczaka albo grillowane tofu, w połączeniu z orientalnymi dodatkami i warzywami to wyśmienite pomysły na wyjątkowy posiłek dla rodziny i znajomych.
Grillowane skrzydełka kurczaka z sałatką z marchewki i ogórka
SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):
- około 12 sztuk skrzydełek z kurczaka
- 1 saszetka sosu Blue Dragon Sticky Teriyaki Stir Fry
- 2 marchewki
- 1 zielony ogórek
- ½ puszki kiełków fasoli Mung
- 100 g posiekanych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka miodu
- 4-5 łyżek octu ryżowego lub soku z limonki
- posiekana papryczka chilli
- listki mięty
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Skrzydełka posmaruj sosem, zgrilluj na patelni lub na grillu.
- Marchewkę obierz, wraz z ogórkiem pokrój za pomocą obieraczki na cienkie, podłużne paski. Włóż do miski, dodaj kiełki fasoli Mung, listki mięty, posiekane orzeszki. Wymieszaj.
- Wymieszaj ze sobą: miód, ocet ryżowy, papryczkę chilli, sól. Polej dressingiem sałatkę. Podawaj ze grillowanymi skrzydełkami.
Grillowane tofu z makaronem ryżowym i sałatką z ogórka i szparagów
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 200 g makaronu ryżowego typu nitki
- 200 g tofu
- 1 saszetka sosu Blue Dragon HoiSin&Garlic Stir Fry
- pęczek szparagów
- 1 zielony ogórek
- 1 mała czerwona cebula
- kolendra lub melisa lub mięta
- sól, pieprz
- sok z limonki lub cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
- Tofu pokrój w plastry, dodaj sos stif fry hoisin&garlic, wymieszaj, a następnie zgrilluj.
- Do wrzącej wody wrzuć szparagi, gotuj około 5 minut, odcedź, opłucz pod zimną wodą, a następnie pokrój na cienkie paski. Ogórek pokrój w bardzo cienkie, podłużne paski. Cebulę pokrój w pióra, zioła grubo posiekaj. Dodaj szparagi i ogórek, dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki, wymieszaj.
- Do miseczek nałóż ugotowany makaron, sałatkę z warzyw oraz grillowane tofu.