
Sezon urlopowy w pełni! Długi wyjazd albo krótki wypad za miasto – najważniejsze, żeby zmienić trochę klimat i odpocząć, również od gotowania. Jak nie wydać fortuny na jedzenie na urlopie? Mamy na to sposób!
Poznawanie nowych smaków, potraw i tradycji kulinarnych to jedna z urlopowych atrakcji. Jednak kiedy jedziemy na urlop na kilka dni z cała rodziną, może okazać się, że większa część wakacyjnego budżetu to jedzenie.
Gotowe obiady możesz zabrać ze sobą – to tańsze rozwiązanie niż codzienne wizyty w restauracji, a dzięki temu zaoszczędzisz więcej na inne wakacyjne przyjemności!
Tradycyjna kuchnia w kilka minut – słoiki pełne dobra
Pachnący kapustą i kiełbasą bigos, lekka, ale pożywna zupa albo solidna klopsiki w sosie pomidorowym – nie musisz ich gotować. Gotowe dania w słoikach to świetne rozwiązanie na urlop z rodziną. Kosztują niewiele, a przed podaniem wystarczy podgrzać je w mikrofalówce albo w garnku.
Codziennie możesz podać coś innego – wybór gotowych dań jest bardzo duży i każdy znajdzie słoik dla siebie. W restauracji talerz zupy kosztuje kilkanaście złotych, dobrej jakości gotowy produkt to kilka złotych za słoik, który wystarczy na posiłek dla nawet dwóch osób.
![]() |
![]() |
![]() |
Kuchnia roślinna na urlopie
Czasy, kiedy znalezienie opcji roślinnej było wyzwaniem, na szczęście już za nami. Weganie i wegetarianie nie muszą poprzestawać na warzywnych zupach, tylko wybrać coś bardziej pożywnego – bigos, pulpety, gołąbki, curry – a to wszystko w wersji roślinnej! Warzywna pasta na tortilli to szybka, roślinna alternatywa dla kanapek.
Kasza bez gotowania
Kuskus pochodzi z Afryki Północnej – powstaje z pszenicy durum i, choć mówimy o nim kasza, to jest mu bliżej do makaronu. Dla nas ważniejsze są jednak szybkość i prostota przygotowania kuskusu – złociste ziarenka wystarczy zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilka minut. Potem można wymieszać go z dowolnym, gotowym sosem ze słoika. Tyle wystarczy, żeby przygotować obiad! Kuskus możemy też podać w wersji na słodko – zalać ciepłym mlekiem albo wymieszać z jogurtem i dodać słodkie składniki.
![]() |
![]() |
![]() |
Nie bój się konserw!
Konserwy nie takie straszne, jak je malują – więcej na ich temat przeczytasz na naszym blogu tutaj. Ten sposób konserwowania żywności pozwala zachować jej smak i świeżość na dłużej. Konserwy są bardzo wygodne i świetnie sprawdzą się na urlopie, kiedy chcemy zjeść cos na szybko. W konserwach znajdziemy mięso i ryby, które mogą być podstawą wakacyjnego obiadu. Są też opcje wegańskie – na przykład fasola lub inne strączki w sosie pomidorowym.
Obiad awaryjny w wersji instant
Słynne „zupki chińskie” nie są wzorem dobrego składu, ale to dobry posiłek „awaryjny”. Na wakacjach odpoczywamy, ale jeśli ktoś lubi spędzać czas wolny aktywnie, to kubek pożywnego makaronu z dodatkami, który wystarczy zalać wodą, szybko wypełni żołądek i doda sił na wakacyjne przygody!
![]() |
![]() |
![]() |
Co jeszcze warto spakować na wyjazd?
Temat dania głównego mamy już ograny, ale wyjazdową spiżarnię warto uzupełnić o kilka dodatkowych produktów. Przydadzą się warzywne surówki – na wyjeździe nie zawsze mamy dostęp do zaufanego źródła świeżych warzyw. Pieczywo jest łatwo dostępne praktycznie wszędzie, ale na wszelki wypadek zabierzmy „żelazny zapas” dobrego pieczywa z dłuższym terminem przydatności do spożycia. Chleb tostowy również wpisujemy na listę – proste tosty z serem i szynką uratują sytuację, gdy nie ma żadnej ochoty na gotowanie.
Dobrym dodatkiem do zup będą sucharki, grzanki i groszek ptysiowy. Różnego rodzaju owsianki, budynie i kaszki, które wystarczy zalać wrzątkiem – takie produkty są dobre na śniadanie lub kiedy nabierzemy ochoty na obiad na słodko.
Każdemu przyda się zmiana otoczenia – nawet przy niewielkim budżecie są sposoby, aby go „spiąć” i cieszyć się letnimi przyjemnościami!