
Jesień zagościła nie tylko w kalendarzu – widok za oknem przypomina, że lato jest już tylko miłym wspomnieniem. Nadchodzą krótkie dni i zimne wieczory, a my z coraz większą sympatią zaczynamy patrzeć w kierunku ciepłego kocyka i grubego swetra.
Czy jesień da się lubić? Jesieniary przekonują nas, że choć jesień to krótkie dni, deszcze, brak słońca, to w zamian mamy więcej okazji, żeby wieczorem posiedzieć w domu na ulubionym fotelu, owinąć się kocem, zapalić świeczki i bez wyrzutów sumienia zwolnić tempo. Oto kilka jesiennych przyjemności, których nie może zabraknąć w planie prawdziwej jesieniary.
Ciepła herbata
Kubek gorącej herbaty to jedna z najlepszych, a przy tym najprostszych, jesiennych przyjemności. Na chłodne popołudnie pod kocykiem najlepiej wybrać kawę bez teiny – czarna, biała i zielona herbata może łagodnie pobudzać, więc kiedy chcemy się zrelaksować, dobrym wyborem są herbatki ziołowe, owocowe, kwiatowe czy rooibos.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Do jesiennej herbaty świetnie pasują rozgrzewające dodatki – na przykład goździki, imbir, kardamon, cynamon, kakao, wanilia, karmel, chili czy cytrusowe nuty. Herbata z miodem to także bardzo dobry pomysł! Trzeba jednak pamiętać, że aby w pełni skorzystać ze zdrowotnych właściwości miodu, nie wolno dodawać go do wrzątku. Zbyt wysoka temperatura pozbawi miód wielu walorów – pozostaną nam słodycz oraz smak i aromat. Do herbaty można też dodać aromatyczny, słodki syrop owocowy.
Piękne zapachy i blask
Jesień to dobry czas na odrobinę romantyzmu. Ciepły blask świec wprowadź do wnętrza przytulny klimat. Małe promyki ocieplają atmosferę, a dzięki pachnącym świecom robi się jeszcze przyjemniej.
![]() |
![]() |
![]() |
Jesienią warto sięgnąć po olejki eteryczne, które nie tylko pięknie pachną, ale też korzystnie działają na nasze zdrowie i samopoczucie. Olejek eteryczny można podgrzewać w specjalnym kominku, dodać do nawilżacza powietrza albo kilkoma kroplami skropić brzeg poduszki lub piżamy.
Jakie olejki eteryczne najładniej pachną jesienią? Oto kilka propozycji:
-
bergamota – ma właściwości relaksujące,
-
jodła – łagodzi napięcie, polecany przy schorzeniach dróg oddechowych,
-
świerk – odpręża, pomaga w walce z kaszlem,
-
mandarynka – uspokaja, poprawia nastrój i ułatwia zasypianie,
-
tymianek – pomocny w walce z bakteriami, wirusami i grzybami,
-
neroli – rozluźnia, pomaga w walce z bezsennością,
-
cynamon – ciepła nuta zapachowa, dobrze wpływa na samopoczucie, naturalny sposób na bakterie i drobnoustroje,
-
mięta pieprzowa – uspokaja, świetny do inhalacji przy nieżycie gardła, nosa i oskrzeli.
Naturalna słodycz
Możesz się śmiało rozpieszczać – jesienna szaruga to doskonałe usprawiedliwienie. Słodkie śniadania (lub drugie śniadania albo podwieczorki) będą lepiej smakowały z odrobiną słodkiej, płynnej słodyczy. Naleśniki, pankejki, racuchy, gofry smakują lepiej, kiedy polejesz je złocistym syropem klonowym lub miodem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Syrop klonowy, poza dużą porcją słodyczy, zapewnia też pewną dawkę witamin i składników mineralnych, nie są to więc tylko puste kalorie. Podobnie jest z naszym swojskim miodem. Miód w okresie jesienno-zimowym będzie wspierał organizm w walce z ogólnym zmęczeniem oraz osłabieniem. Tutaj możemy wybierać w rodzajach, bo każdy z nich ma inne właściwości i smak:
-
miód wielokwiatowy – łagodny i słodki w smaku, pszczoły robią go z nektaru różnych roślin, co wpływa na jego właściwości, podobnie jak pora roku, kiedy powstaje,
-
miód lipowy – jego słodycz przełamują ostre nuty, ma wyjątkowy aromat, który przywołuje zapach kwiatów lipy,
-
miód akacjowy – ma bardzo jasny kolor oraz delikatny smak i aromat,
-
miód gryczany – wyróżnia go ciemna barwa, słodki, lekko piekący smak oraz ziołowy aromat, ma silne właściwości antybiotyczne,
-
miód spadziowy – znany też jako „królewski” miód, miód spadziowy iglasty ma ciemny kolor i korzenny zapach, miód spadziowy liściasty jest jaśniejszy i ma kwiatowy aromat.
Ciasto z owocami
Nie ma przyjemniejszego zapachu niż aromat świeżo upieczonego ciasta z owocami. Mamy sezon na śliwki, jabłka i gruszki, a te owoce doskonale pasują do wypieków. Jesień to również pora na orzechy, które są źródłem zdrowych tłuszczów i białka – wrzuć je do ciasta albo dodaj do kruszonki. Idealna kruszonka to połączenie mąki, cukru i masła, ale składniki można też wymienić na te „zdrowsze” – na przykład mąka pełnoziarnista zamiast pszennej czy ksylitol lub erytrytol zamiast białego cukru.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baw się kolorami!
Jesień bura i ponura? Jesienne barwy zmieniają ten obraz – pomarańcze, żółcie, czerwienie, fiolety, brązy są pełne ciepła, świetnie prezentują się na cieplutkich swetrach, puszystych kocach i miękkich poduszkach. I oczywiście na talerzach! W jesiennej diecie nie powinno zabraknąć owoców i warzyw, które są źródłem witamin i składników mineralnych, niezbędnych w okresie jesienno-zimowym. Trwa sezon na dynię, cukinię, paprykę i buraki, a z owoców – na śliwki, gruszki i jabłka. Z tych skarbów jesieni można wyczarować wiele pysznych, aromatycznych i rozgrzewających ciało i serce przepisów.