Chili24.pl
Naleśniki są najlepsze!
Naleśniki są najlepsze!

Na słodko i wytrawnie, na ciepło i na zimno, w domu i na wynos, na śniadanie i na obiad, trójkąty i zwinięte – naleśniki są dobre na wszystko! I chyba wszyscy je lubią. Bo naleśniki zrobimy i podamy na tyle sposobów, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Naleśnik to prosta i uniwersalna potrawa. Wystarczy mąka, jajka, olej lub masło, woda lub mleko i dobra patelnia – cała reszta to kwestia wyobraźni. Naleśniki można podawać z dżemem, konfiturą, miodem, słodkim syropem, cukrem pudrem, czekoladową polewą, masłem orzechowym, owocami, orzechami, bakaliami w czekoladzie, twarożkiem, cukrową posypką, ale także z wytrawnym serkiem, szynką, serem żółtym, pesto, warzywami, oliwkami, pastą warzywną - możliwości jest wiele!

Włosi uważają, że to oni wymyślili naleśniki, które w 1533 roku z Florencji do Francji przywiozła Katarzyna Medycejska. Jednak jest prawie pewne, że naleśniki były smażone już w czasach starożytnych – przepis na placek z mąki, jajek i wody to żadna rewolucja i w jakieś formie znany jest na całym świecie od wieków.

Pierwsze wzmianki o polskich naleśnikach pochodzą z XVI wieku – bardzo popularne były grube placki z mąki żytniej, pieczone na kuchennej płycie. W polskiej tradycji kulinarnej ważną rolę odgrywał naleśnik na słodko, podawany z serem.

Naleśniki starokornickie, które pochodzą z okolic Starej Kornicy to produkt tradycyjny wpisany na Ministerialną Listą Produktów Tradycyjnych. W tym wydaniu naleśniki smaży się na patelni smarowanej skórką ze słoniny. Naleśniki starokornickie gospodynie z Kornicy wypełniały nadzieniem z mielonego białego sera, żółtek, cukru i wanilii, a potem składały w trójkąty.

NALEŚNIKI DOOKOŁA ŚWIATA

Jaki jest naleśnik, każdy widzi. Jednak co kraj, to trochę inny naleśnik. Wiele zależy od mąki – w Europie używa się pszennej, w Ameryce Południowej popularna jest mąka kukurydziana, a w Azji ryżowa. Do „naszych” naleśników zwykle używamy wody wymieszanej z mlekiem lub napojem roślinnym, ale są też przepisy z maślanką, kefirem, jogurtem, a nawet piwem.

Jakie są najbardziej znane naleśniki? Czas na kilka inspiracji z różnych części świata!

  • Crepes z Francji – z mąki pszennej mleka, jajek i roztopionego masła. Crepes smaży się na creperie, a ciasto smaruje specjalną łopatką, aby były cienkie i delikatne.

  • Pancakes z Kanady i Stanów Zjednoczonych – puszyste placki z dodatkiem sody lub proszku do pieczenia, na bazie jogurtu lub maślanki. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami lub polane syropem klonowym, z małą kostką masła na naleśnikowej wieży. O płynnym złocie z Kanady przeczytasz na blogu.

  • Palacsinta z Węgier – bardzo cienkie, deserowe naleśniki, które podaje się z twarożkiem, owocami, konfiturą i bakaliami.

  • Cachapa z Wenezueli – placek ze zmielonych ziaren kukurydzy, podawane zwykle z masłem albo serem Queso de Mano.

  • Bliny z Rosji – naleśniki z dodatkiem drożdży, dzięki czemu są bardzo puszyste. Bliny często robi się z mąki gryczanej, a najlepiej smakują z kwaśną śmietaną.

PRZEPIS NA NALEŚNIKI

Przepis na naleśniki jest bardzo prosty – mąka, jajka, olej i mleko to podstawowe składniki, które każdy ma w domu. Wiele osób robi naleśniki „na oko”, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podstawowy przepis, który można wykorzystać jako bazę to:

  • szklanka mąki,

  • szklanka mleka,

  • niecała szklanka wody,

  • 2 jajka,

  • kilka łyżek oleju.

Składniki trzeba starannie wymieszać, żeby w cieście nie było grudek i... pozostaje tylko smażyć. Sekretem udanych naleśników jest dobrze rozgrzana patelnia. Tak zrobione naleśniki można zjeść ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami, nadziane lub polane, zwinięte w ruloniki lub złożone w trójkąty.

A jeśli naleśniki z podstawowego przepisu usmażymy odpowiednio cienkie, to mamy bazę do zrobienia krokietów. Naleśniki z farszem z warzyw, mięsa lub grzybów trzeba jeszcze dobrze zawinąć, ewentualnie panierować, a potem obsmażyć na patelni.

ODKRYJ NALEŚNIKI NA NOWO!

O naleśnikach wiesz już wszystko? Sprawdź kilka pomysłów, które mogą odmienić Twoje naleśniki! Ciekawy składnik, inny sposób przygotowania – żeby naleśniki były jeszcze lepsze.

  1. Woda gazowana sprawi, że naleśniki będą bardziej delikatne. Jak się okazuje, bąbelki sprawdzają się przy różnych okazjach.

  2. Nie wlewaj oleju na patelnię, tylko dodaj odpowiednią ilość do ciasta. Dzięki temu naleśniki nie nasiąkną tłuszczem. Pamiętaj o dobrze rozgrzanej patelni!

  3. Jeśli chcesz, żeby naleśniki miały więcej smaku i ładnie pachniały, spróbuj dodać do nich oliwę smakową. Przyprawa na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem cytryny lub pomarańczy pasuje do naleśników na słodko, oliwa z borowikami lub ziołami sprawdzi się w wytrawnych przepisach. Warto też spróbować olejów orzechowych, na przykład olej arachidowy.

  4. Złożone naleśniki z serem na słodko podsmaż jeszcze chwilę na patelni z odrobiną masła. Najwygodniej jest poskładać naleśniki w trójkąty, żeby zmieścić na patelni kilka i od razu podawać ciepłe. Wyjątkowy zapach zapewni wanilia w masie serowej.

  5. Zielone naleśniki? To bardzo proste! Zrobisz je z dodatkiem... szpinaku. I nie muszą to być naleśniki wytrawne! Wystarczy dodać do ciasta rozdrobniony szpinak albo dobrze zblendować całe liście. Smak warzyw będzie praktycznie niewyczuwalny.

  6. Pomysł na szybki i prosty tort na każda okazję – naleśniki! Trzeba usmażyć co najmniej 20 naleśników, a potem przełożyć je kremem, konfiturą, tynkować, ozdobić owocami, bakaliami, polewą. Taki prosty naleśnikowy tort uda się każdemu.

  7. Zapiekane naleśniki to świetny pomysł na obiad lub kolację. Naleśniki z nadzieniem wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać serem i upiec. Zapiekane naleśniki są wyjątkowo smaczne – dobry sposób na proste, ale efektowne danie.

  8. Naleśniki zamiast tortilli, czyli przekąska do podania na zimno – wyłóż na placki sałatę, szynkę, łososia, serek, ser żółty, paprykę, ogórka lub inne dodatki, zawiń i pokrój na małe kawałki.

Ile osób, tyle pomysłów na naleśniki. Jakie lubisz najbardziej? Po więcej inspiracji zapraszamy do naszej tablicy – obowiązkowe miejsce dla miłośników naleśników.

 

Źródła:

  • Alicja Golonka, Wszystko co musisz wiedzieć o naleśnikach, 2020,

  • Ewelina Krakowska, Naleśnikami nie tylko Francja stoi, czyli o popularnych crȇpes, 2020,

  • Agnieszka Gotówka, Naleśniki – danie proste, uniwersalne, ponadczasowe, 2021,

  • Katarzyna Gileta-Klępka, Z naleśnikiem dookoła świata,

  • Anna Szpura, Naleśniki starokornickie.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium