Chili24.pl
Imbir - słodko i pikantnie
Imbir - słodko i pikantnie

Tego aromatu i smaku nie pomylisz z żadnym innym! Imbir jest bardzo charakterystyczny – łączy w sobie pikantne i słodkie nuty smakowe. Aromatyczna, korzenna przyprawa przyda się nie tylko podczas świątecznych wypieków. Imbir ma wiele ciekawych właściwości, szczególnie cennych podczas jesiennych i zimowych miesięcy.

Imbir pochodzi z Azji – mieszkańcy Azji znają, uprawiają i stosują go od wieków. Cenią go za walory smakowe i zdrowotne. Doskonała przyprawa, która nadaje potrawom wyrazisty charakter, oraz szereg szczególnych właściwości – imbir ma wiele zastosowań. Najbardziej znane gatunki imbiru to malezyjski imbir lekarski i imbir japoński. W medycynie naturalnej popularne są imbir cytwarowy i żółty.

Odkryj bogactwo smaku i aromatu imbiru w Chili24!  

CENNE KŁĄCZE

Imbir to przede wszystkim bulwiaste kłącze, bogate w olejki eteryczne. Wyjątkowy zapach imbiru to właśnie zasługa olejków. Imbir możemy stosować w formie sproszkowanej, jako przyprawę, albo w postaci suszonego korzenia, jak zioło. Inne postaci imbiru to na przykład ten marynowany – w połączeniu z sosem sojowym jest klasycznym dodatkiem do sushi. Z kolei imbir kandyzowany, czyli suszone, imbirowe kostki z cukrem lub syropem, to orientalny składnik deserów, wypieków, owocowych przetworów i napojów oraz słodka przekąska.

 

 

IMBIR W KUCHNI

Niezwykły smak i zapach imbiru sprawiają, że jest bardzo popularnym składnikiem w wielu potrawach, przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Jest niezwykle wyrazisty i stanowi oryginalną kompozycję słodyczy i pikanterii z nutą goryczy. Imbir stosowany jest jako przyprawa korzenna, do świątecznych pierników i pierniczków, korzennych ciast, ciasteczek i innych wypieków, przetworów oraz bożonarodzeniowego kompotu. Doskonale pasuje do kawy i herbaty w zimowej wersji – pięknie pachnące napoje znakomicie rozgrzewają i wprowadzają w dobry nastrój.

Imbir jest też dodatkiem do wytrawnych przepisów. Pasuje do zupy z soczewicy, pomidorowej i z dyni. Dobrze komponuje się z potrawami z roślin strączkowych, a także z mięsem. Imbir dodaje się również do pieczywa. Imbir jest składnikiem orientalnej mieszanki przyprawowej curry, którą dodaje się do wielu przepisów kuchni azjatyckiej. Imbir ma mocny smak i jako przyprawa nie pasuje do wszystkiego. Najlepiej łączyć go z innymi przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, goździki, gałka muszkatałowa, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.

 

 

Marynowany imbir podaje się razem z sushi, aby oczyścić kubki smakowe i zneutralizować inne nuty smakowe. To pozwala lepiej poczuć smak sushi i innych potraw, aby w pełni docenić ich walory smakowe.

 

KŁĄCZE IMBIRU – JESZCZE WIĘCEJ KORZYŚCI

Imbir jest niezwykle bogaty w naturalne substancje aktywne, co przekłada się na bogate działanie. Od wieków stosuje się go jako środek przeciwbólowy. Wiele badań wskazuje na jego właściwości przeciwzapalne – pewne składniki imbiru mogą działać podobnie do leków przeciwzapalnych.

Okazuje się też, że imbir to naturalny sposób na... chorobę lokomocyjną! Sproszkowany korzeń pomaga przy nudnościach w podróży oraz zmniejsza nieprzyjemnie doznania w ciąży i podczas stosowania chemioterapii. Uwaga! W tych przypadkach zaleca się konsultację ze specjalistą, szczególnie powinny to zrobić kobiety w ciąży i karmiące.

 

 

Na co jeszcze pomoże imbir? Może pomóc w bólach miesiączkowych, bólach reumatycznych oraz problemach ze stawami. Imbir jest dobry dla żołądka – powstrzymuje rozwój bakterii powodujących wrzody, stymuluje trawienie oraz pobudza metabolizm, czyli sprawdzi się również w diecie odchudzającej. Imbir jest dobry dla osób, które pracują głową, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu, a w ten sposób wspomaga koncentrację.

 

IMBIR NA ROZGRZEWKĘ

Ciemny, mroźny zimowy wieczór – na takie okazje szczególnie polecamy imbir, na przykład do rozgrzewającej herbaty, w połączeniu z talerzem korzennych ciastek... Jednak obecność imbiru w zimowym menu ma swoje uzasadnienie! Imbir znakomicie rozgrzewa, a aktywne związki w jego składzie wspierają odporność. Wykazuje właściwości antybakteryjne, dlatego warto wykorzystać go w walce z przeziębieniem i kaszlem.

 

 

UWAGA NA IMBIR!

Imbir jest naturalny, ale zawarte w nim substancje aktywne mają bardzo silne działanie. Na imbir powinny uważać kobiety w ciąży oraz pacjenci z chorobami układu pokarmowego w rodzaju wrzodów. Ma wpływ na krzepnięcie krwi, dlatego nie jest polecany przed zabiegami i operacjami. W nadmiarze imbir może prowadzić do biegunki i zgagi. Jest dość drażniący – zbyt duża ilość imbiru podrażni jamę ustną.

 

BIEGIEM PO IMBIR

Ciekawostka na temat imbiru, która zainteresuje sportowców i osoby aktywne fizycznie – to naturalne wsparcie regeneracji organizmu po wysiłku! Imbir ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, co na pewno docenią stawy i inne partie ciała sportowców, narażone na pracę podczas treningu. Imbir działa rozgrzewająco – poprawia to ukrwienie tkanek. Co ciekawe, dobre efekty daje włączenie imbiru do diety, ale również używanie maści z cudownym kłączem w składzie.

Cudowne kłącze - i od razu wiadomo, że chodzi o imbir! Różne formy imbiru są łatwo dostępne, a za niewielką cenę dostajemy tak dużo!

 

 

Źródła:

  • Anna Grys, Zdzisław Łowicki, Anna Parus, Właściwości lecznicze imbiru ( Zingiber officinale Roscoe), 2010,
  • Joanna Newerli-Guz, Maja Pych, Właściwości przeciwutleniające imbiru (Zingiber officinale Roscoe), 2012,
  • Dorota Ciźla, Imbir- kłącze pełne cudownych właściwości, 2015,
  • Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Znaczenie żywieniowe imbiru, 2016,
  • Paweł Glibowski, Aleksandra Długołęcka, Adam Grdeń, Kamil Toczek, Właściwości prozdrowotne imbiru, 2017,
  • Agnieszka Kulawik-Pióro, Imbir i jego niezwykłe właściwości, 2017,
  • Marta Chmura, Imbir – dobre lekarstwo dla biegacza [Przepisy].
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Wersja komputerowa
Sklep internetowy Shoper Premium