Odliczamy dni do Świąt Wielkanocnych. Nic tak nie podkreśla odświętnego charakteru Wielkanocy jak ciasta! Polskie tradycyjne wielkanocne są niezwykle bogate i niemal każdy region ma swoje przepisy na wielkanocne wypieki. Dzisiaj skupimy się na trzech najbardziej znanych ciastach na Wielkanoc.
Królowa i król wielkanocnych wypieków oraz słodki symbol dostatku – czyli babka, sernik i mazurek – królują na stołach z okazji Wielkanocy. A wszystko zaczyna się od... mąki! Dobrze dobrana mąka to przepis na cukierniczy sukces, zły wybór może skończyć się klapą.
Chcesz wiedzieć, jakiej mąki użyć do wielkanocnej babki, mazurka i sernika, żeby świąteczne wypieki były piękne, smaczne i olśniły rodzinę oraz gości? Czytaj dalej!
JAKI SPÓD NA SERNIK?
Sernik można upiec ze spodu, jednak ciasto jest przyjemnym przełamaniem delikatnego sera, a wypiek na takim fundamencie po prostu będzie ładniej wyglądał na talerzyku.
Popularnym spodem do sernika jest kruche ciasto, cieńsze lub grubsze, co kto lubi. Na kruche ciasto do sernika bardzo dobra jest mąka pszenna tortowa typ 400-450, którą łączymy z zimnym masłem, cukrem i jajkami. Zagniecione ciasto musi trafić do lodówki, dopiero po schłodzeniu wykładamy je do formy.
Miłośnicy serowego ciasta mają wiele możliwości – sposobów na spód do sernika jest co najmniej kilka:
-
spód ciasteczkowy – z drobno pokruszonych ciastek oraz masła lub oleju kokosowego,
-
spód z płatków zbożowych – w tym przypadku masło lub olej kokosowy łączymy z płatkami, najlepiej sprawdzają się płatki owsiane,
-
herbatniki, biszkopty, wafle lub inne ciastka o regularnym kształcie – ten spód do sernika nie jest całkowicie „szczelny”, ale za to jest szybki i banalnie prosty do zrobienia,
-
gofry lub bułeczki mleczne – to oryginalny pomysł, jednak słodkie, puszyste wypieki naprawdę świetnie komponują się z kremowym sernikiem.
Więcej o serniku, jego historii i rodzajach przeczytasz na naszym blogu - obowiązkowa lektura przed Wielkanocą! ;)
BABKA WIELKANOCNA – JAK UPIEC?
Babka, najlepiej upieczona w specjalnym kominie, to jeden z symboli wielkanocnego świętowania. Kształt nie jest jednak najważniejszy, bo ciasto ma przede wszystkim smakować – bez względu na to, czy jest upieczone w kominie, czy w keksówce.
Babki są różne, dlatego mąkę dobieramy do ciasta, które będziemy piec.
-
Babka drożdżowa – drożdże lubią gluten, dlatego do drożdżowej baby warto wybrać wysokoglutenowe mąki pszenne, takie jak na przykład mąka pszenna typ 500. Drożdżowa babka ładnie wyrośnie również na mące typu między 750 do 850 – to mąka pszenna chlebowa. Do ciasta można też dodać mąkę pełnoziarnistą. Babka drożdżowa straci może trochę puszystości, ale zyska na smaku (i będzie odrobinę zdrowsza0.
-
Babka piaskowa – czyli babka ucierana albo biszkoptowo-tłuszczowa, jest prosta i szybka do zrobienia. Babka piaskowa jest lekka i ma sypką strukturę. To zasługa dodatku mąki ziemniaczanej, która nadaje ciastu charakterystyczną sypkość. W zależności od przepisu, skrobia ziemniaczana zastępuje całość mąki lub jest do niej dodatkiem.
-
Babka biszkoptowa – idealna dla miłośników lekkich i puszystych wypieków. Lekkość biszkoptowej babki to zasługa ubitych białek oraz właściwej mąki. Do biszkoptu polecana jest mąka pszenna tortowa typ 400-450, która zapewni biszkoptowej babce odpowiednią puszystość.
WIELKANOC NA BOGATO – MAZUREK NA ŚWIĘTA
Tutaj liczy się wygląd. Wielkanocny mazurek powinien być przede wszystkim piękny. Najładniejsze mazurki przypominają małe dzieła sztuki. Mazurek zwykle ma prostokątny kształt, ale piecze się też ciasta, które kształtem przypominają pisanki. Słodkie kremy, konfitury, frużeliny, kajmak, lukier, bogactwo orzechów, suszone owoce, beza, czekolada i inne słodkie dodatki – im więcej, tym lepiej.
A to wszystko zaczyna się od ciasta, które powinno być cienkie, do 4 centymetrów wysokości. Mazurek to tradycyjnie kruche ciasto, robione na maśle i mące pszennej – mąka krupczatka jest najlepsza do kruchych i półkruchych wypieków. Mazurek w wersji na ostatnią chwilę? Wykorzystaj kruche wafle. Więcej sekretów mazurka znajdziesz tutaj.
SŁODKA WIELKANOC BEZ PIECZENIA – GOTOWE CIASTA WIELKANOCNE
Ciasto bez pieczenia, pyszne i udane, prosto na wielkanocny stół – gotowe ciasta na Wielkanoc to dobre rozwiązanie, kiedy ktoś nie ma czasu, umiejętności lub ochoty na pieczenie. Co słodkiego proponuje wielkanocna cukiernia Chili24?
-
Babka Colomba – włoskie ciasto drożdżowe w kształcie gołębicy, która jest symbolem wielkanocnego pokoju i miłości. Ciasto na babkę Colomba powstaje na bazie dwudniowego zakwasu, a następnie jest chłodzone 8 godzin, dzięki czemu jest wyjątkowo puszyste i delikatne. Klasyczna włoska babka drożdżowa Colomba jest bogata w bakalie. Nasza babka La Gran Colomba Classica ma apetyczną, chrupiącą polewę orzechową z całymi migdałami i lukrem cukrowym. Dostępne są też.:
-
czekoladowa babka drożdżowa Colomba Choco Brownie z kremem o smaku czekoladowym i kropelkami czekolady z kakao w proszku do udekorowania,
-
babka drożdżowa Colomba Golosona Vanilla & Fondente z waniliowym nadzieniem z chrupiącą polewą z ciemnej czekolady, udekorowana wiórkami z białą czekoladą,
-
babka drożdżowa Colomba Tiramisu nadziewana śmietanką tiramisu i syropem kawowym, posypana kakao.
-
-
Babki i ciasta Dan Cake – słodkie, delikatne babki wielkanocne w tradycyjnym kształcie, a do tego szeroki wybór pięknie zdobionych ciast: z lukrem, czekoladą, bakaliami, słodkim kremem. A do tego mini-babeczka oraz baranek wielkanocny z ciasta, oprószony cukrem pudrem, idealne do koszyka i wielkanocnych stroików.
-
Wielkanocne ciasta bezglutenowe Bezgluten – bo nawet Wielkanoc bez glutenu może być słodka i pyszna! W ofercie między innymi bezglutenowe wielkanocne babki, ciasta czekoladowe i ciasta z bakaliami.
-
Babka drożdżowa Panettone – włoskie, puszyste ciasto z bakaliami, które kojarzy się z Bożym Narodzeniem, wspaniale podkreśli również świąteczny nastrój Świąt Wielkanocnych. Dlaczego Panettone jest królową świątecznego stołu? Przeczytaj na blogu!
-
Spody bezowe, gniazdka bezowe, bezy Pavlova – trzeba zadbać o pyszne nadzienie, ale najważniejsza (i najbardziej pracochłonna część) jest już gotowa. Słodki tort bezowy na gotowym spodzie albo mini torcik Pavlova z bitą śmietaną i owocami to pomysł na lekki, oryginalny deser na Wielkanoc.
Jakie ciasto wielkanocne lubisz najbardziej? Chcesz je upiec, a może kupisz gotowe? Bez względu na wybór, niech to będzie słodka i radosna Wielkanoc!
Źródła:
- Katarzyna Puczyńska, Perfekcyjna babka piaskowa, która zawsze wychodzi. Wypróbuj przepis na babkę piaskową z lukrem cytrynowym. Puszyste ciasto na Wielkanoc, 2023.